BLINKEN NAKON ODLASKA AMERIKANACA IZ AVGANISTANA: Počelo je novo poglavlje! Diplomatsku misiju ćemo voditi iz Dohe VIDEO
Foto: EPA-EFE/Al Drago / POOL

američki državni sekretar

BLINKEN NAKON ODLASKA AMERIKANACA IZ AVGANISTANA: Počelo je novo poglavlje! Diplomatsku misiju ćemo voditi iz Dohe VIDEO

Planeta -

Sjedinjene države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Avganistana i operacije će voditi iz Katara, rekao je državni sekretar Entoni Blinken dodavši da će Vašington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Avganistan, uprkos povlačenju američke vojske.

Blinken je izjavu novinarima dao nakon odlaska poslednjeg američkog aviona iz Avganistana, gde su ostale hiljade Avganistanaca koje su pomagale zapadnim zemljama.

Evakuacija je završena pre krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsednik Džo Bajden, koga su zbog načina na koji je pristupio rešavanju situacije u Avganistanu kritikovali i demokrate i republikanci, nakon brzog napredovanja talibana i njihovog preuzimanja Kabula početkom meseca.

Blinken je, ignorišući pitanja novinara, rekao da će Vašington avganistansku diplomatiju voditi iz glavnog grada Katara, Dohe, uključujući konzularne poslove i pružanje humanitarne pomoći i da će na čelu diplomatskog tima biti Ijan Mekeri, zamenik šefa američke misije u Avganistanu.

"Počelo je novo poglavlje američkog angažmana u Avganistanu. U njemu ćemo predvoditi diplomatijom", rekao je Blinken.

"Nastavićemo neumorno da pomažemo Amerikancima, stranim državljanima i Avganistancima da napuste Avganistan, ako tako odluče", dodao je.

Rekao je kako se pretpostavlja da je u Avganistanu ostalo više od stotinu Amerikanaca koji žele da napuste tu zemlju i da Vašington pokušava da utvrdi njihov tačan broj. Evakuisano je više od 6.000 Amerikanaca.

Od 14. avgusta iz Kabula je avionima evakuisano više od 122.000 ljudi.

Budući da je sudbina kabulske vazduhoplovnee luke, glavnog izlaza iz Avganistana, nejasna nakon američkog odlaska i talibanskog preuzimanja, Blinken je rekao da Vašington nastoji da pronađe način da pomogne Amerikancima i ostalima koji možda odluče da napuste Avganistan kopnenim putem.

"Nemamo iluzija da će to biti lako ili brzo", rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track