BAJDEN EVAKUACIJU IZ AVGANISTANA OCENIO USPEŠNOM: Ali Ameri više neće drugim narodima obnavljati državu vojnom silom! VIDEO
Foto: EPA-EFE

jasno

BAJDEN EVAKUACIJU IZ AVGANISTANA OCENIO USPEŠNOM: Ali Ameri više neće drugim narodima obnavljati državu vojnom silom! VIDEO

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je večeras izvanrednim uspehom misiju evakuacije Amerikanaca i saveznika iz Avganistana.

Povlačenje SAD iz Avganistana označava kraj doba velikih vojnih operacija čiji je cilj obnova drugih zemalja silom, rekao je Bajden, prenela je agencija RIA.

Govoreći o operaciji eakuacije i Avganistana on je rekao: "Nijedna država u istoriji nije postigla ništa slično. Za izuzetan uspeh misije zaslužni su neverovatan talenat, srčanost i nesebična hrabrost vojske SAD, naših diplomata i naših obaveštajnih stručnjaka".

Prema njegovim rečima, SAD su i dalje odlučne u nameri da evakuišu Amerikance koji su ostali u Avganistanu, čiji se broj procenjuje između 100 i 200.

Bajden je branio odluku napuštanja Avganistana navodeći da SAD nisu imale drugog izbora osim "odlaska ili vojne eskalacije".

"Imali smo samo jednostavan izbor. Ili slediti obavezu prethodne administracije i napustiti Avganistan, ili reći da ne odlazimo i šaljite desetine hiljada vojnika nazad u rat", rekao je on.

Bajden je dodao da nije nameravao da se produži "večni rat" niti da se produži "večno povlačenje" iz Avganistana.

Kurir.rs/Beta/Ria.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track