NOVA IDEJA U VELIKOJ BRITANIJI Od avganistanskih komandosa i kadeta formirati novi puk u vojsci! Oni nas nisu nikad izneverili
Foto: EPA

Polsanici jednoglasno za

NOVA IDEJA U VELIKOJ BRITANIJI Od avganistanskih komandosa i kadeta formirati novi puk u vojsci! Oni nas nisu nikad izneverili

Planeta -

Poslanici britanskog parlamenta koji su služili u Avganistanu podržali su predlog koji se pojavio, da se u britanskoj vojsci formira jedan puk isključivo sastavljen od avganistanskih komandosa, i polaznika vojne akademije Sandhrst, koji su ostali na školovanju u Velikoj Britaniji posle pobede talibana i sloma Avganistanske nacionalne armije.

Kako javlja The Telegraph poslanici smatraju da bi ministar odobrane i premijer trebali da prihvate njihove sugestije da stotine avganistanskih komandosa koji su stigli u Veliku Britaniju formiraju novi puk sličan nepalskim Gurkama, koji ima dugu tradiciju u britanskoj vojsci.

Novina u tom predlogu jeste da A vganistanci koji se školuju na Sandhurstu vojnoj akademiji, a koji su trebali da se pridruže Avganistanskoj nacionalnoj armiji, ali to neće učiniti zbog sloma ANA i osvajanja države od strane talibana trebali da se pridruže britanskoj amriji.

Jedan od konkretnih priloga u koristi te inicijative ide jer su ti ljudi kako kažu poslanici hiljadu puta dokazali svoju lojalnost.

"Ako žele služiti, trebali bismo im poželeti dobrodošlicu, voleo bih videti puk avganistanskih izviđača.", rekao je jedan od poslanika.

Sa ovom idejom složio se se i konzervativac Tonisas Elvud koji je predsednik Odbora za odbranu, a takođe i veteran:

„S obzirom na to da smo pomogli u obučavanju ovih snaga, to svakako treba uzeti u obzir. Prema njegovim rečima jedna od ideja je formiranje jedinice kao što su Gurke.

Sa ovom idejom slaže se i bivpi ministar veterana Džoni Merser koji je dodao da bi bilo šteta neupotrebiti te ljude.

Ministarstvo odbrane je za Telegraph reklo da „procenjuje kako je te ljude najbolje podržati i koristiti njihove veštine i stručnost u budućnosti“.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track