AVGANISTAN: Očekuje se da talibani za nekoliko sati proglase novu Vladu
Foto: EPA-EFE/STRINGER

novi izazovi

AVGANISTAN: Očekuje se da talibani za nekoliko sati proglase novu Vladu

Planeta -

Talibani bi, kako su najavili, za nekoliko sati proglase novu vladu u Avganistanu, dok haos i konfuzija vladaju u toj zemlji dve nedelje nakon što su nad njom preuzeli kontrolu.

Izvori su agenciji AFP rekli su da bi ova objava mogla da se dogodi u petak nakon jutarnje molitve, dok je zvaničnik talibana, Amudula Mutaki saopštio na društvenim mrežama da će svečana ceremonija biti održana u predsedničkoj palati u Kabulu.

Privatna medijska kuća Tolo njuz saopštila je da će uskoro biti formirana talibanska vlada.

Očekuje se da će vrhovni vođa pokreta, Hibatulah Akundžada, imati vrhovnu moć nad novim upravnim većem, dok će predsednik biti ispod njega, rekli su talibanski zvaničnici.

Talibani su upravljali Avganistanom kroz neizabrano veće, brutalno primenjujući radikalnu formu šerijatskog zakona, od 1996. do 2001. godine, kada su ih sa vlasti zbacile snage predvođene SAD-om, ali su obećali da će biti blaži nakon što su ponovo zauzeli Avganistan.

0629597527, talibani, Avganistan
foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Međutim, SAD, EU i drugi doveli su u sumnju takva uveravanja, rekavši da će formalno priznanje nove vlade kao i svaka ekonomska pomoć koja bi usledila zavisiti od akcija talibana dok su na vlasti.

-Nećemo ih uzimati za reč, već ćemo gledati njihove postupke, rekala je američka podekretarka Viktorija Nuland.

EU je saopštila da novi vladari Avganistana neće biti priznati sve dok ne formiraju inkluzivnu vladu, ne budu poštovali ljudskaa prava i dok ne pruže nesmetan pristup humanitarnim radnicima.

Očekuje se da će Hibatulah, verski funkcioner iz Kandahara, čiji je sin bio samoubica, odigrati teokratsku ulogu sličnu onoj koju je imao iranski vrhovni vođa. Mula Abdul Gani Baradar, suosnivač i zamenik vođe pokreta koji je bio zatvoren u Pakistanu, verovatno će biti imenovan za šefa vlade.

0629608910, talibani
foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

Ostali talibanski zvaničnici za koje se očekuje da će biti na visokim položajima su Sirahudin Hakani, drugi zamenik vođe, Mohamad Jakob, sin osnivača talibana mule Omara, koji je umro 2013. godine.

Nova vlada će se, kako piše Gradijan, suočiti sa mnogim izazovima. UN je upozorio na potencijalnu humanitarnu katastrofu širom zemlje sve veće nesigurnosti od nestašice hrane, prevrata 20-godišnjeg rata koji je primorao hiljade porodica da napuste svoje domove...

Zalihe hrane koje distribuira UN verovatno će se potrošiti u većem delu zemlje do kraja septembra, rekao je humanitarni koordinator ove organizacije za Avganistan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track