I AMERIČKU DECU SU OSTAVILI TALIBANIMA: Zbog brzog povlačenja snaga SAD u Avganistanu ostalo najmanje 30 mališana VIDEO
Foto: EPA-EFE/STRINGER, Profimedia

bruka

I AMERIČKU DECU SU OSTAVILI TALIBANIMA: Zbog brzog povlačenja snaga SAD u Avganistanu ostalo najmanje 30 mališana VIDEO

Planeta -

Vlada SAD je u Avganistanu zaboravila najmanje 30 dece, potvrdili su AP zvaničnici školskog odbora Kalifornije u tri okruga.

AP je izvestio da su deca ostala tamo zbog toga što je Bajden povukao američke snage iz zemlje pre nego što su deca mogla da se probiju kroz kontrolne punktove talibanskih terorista na putu do mesta za ekstrakciju na aerodromu.

Školski distrikt San Huan Union u Sakramentu identifikovao je "27 učenika iz 19 porodica" koji su ostali zaglavljeni. Još jedan školski okrug u Sakramentu rekao je za AP da se troje zarobljene dece krije.

Portparolka školskog okruga Union Raj Rai izjavila je za AP da veruje da bi "neke od ovih porodica možda bile u tranzitu van Avganistana, jer nismo uspeli da dođemo do mnogih od njih u poslednjih nekoliko dana".

"Jedina reč koju mogu reći je srceparajuće" i "iskreno" se nadamo "njihovom brzom i sigurnom povratku u SAD i nazad u naše školske zajednice", dodale su portparolke Sakramento Siti Junifajd Skul Distirkta.

Brajtbart Njuz je u sredu izvestio da je oko 29 studenata iz Kalifornije "navodno blokirano u Avganistanu zbog administracije predsednika Džoa Bajdena - pet više nego što je prvobitno objavljeno u utorak". "Možemo potvrditi da trenutno imamo 29 učenika, iz 19 porodica, u Avganistanu", potvrdila je Rai, osiguravajući svoju spremnost da "podrži ove studente i porodice na bilo koji način" koja može, prenosi Brajtbart.

Nije poznato koliko je Amerikanaca još uvek zaglavljeno u Avganistanu. Američki zvaničnici procenjuju da bi ih moglo ostati skoro 200, mada drugi izveštaji ukazuju na to da bi taj broj mogao biti na hiljade. Originalni izveštaj Bele kuće ukazuje da je oko 11.000 bilo u zemlji neposredno pre njenog raspada.

Međutim, Bajden je u utorak svetu rekao da je ostavio deset odsto Amerikanaca u Avganistanu na cedilu, ali je potom objasnio da se taj broj kreće između 100 i 200.

"Sada verujemo da oko 100 do 200 Amerikanaca ostaje u Avganistanu, sa izvesnom namerom da napuste. Većina onih koji ostaju su dvojni državljani, dugogodišnji stanovnici koji su ranije odlučili da ostanu zbog svojih porodičnih korijena u Avganistanu ", rekao je Bajden.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track