BORAC ID SE PRED AMERIČKIM SUDOM IZJASNIO KRIVIM! Majka jedne od žrtava se našla oči u oči sa ubicom, od njega traži SAMO JEDNO
Foto: Handout / AFP / Profimedia

MUČIO I UBIO ZATVORENIKE U SIRIJI

BORAC ID SE PRED AMERIČKIM SUDOM IZJASNIO KRIVIM! Majka jedne od žrtava se našla oči u oči sa ubicom, od njega traži SAMO JEDNO

Planeta -

Borac Islamske države poznatiji kao ''Bitls'' Aleksandar Koti priznao tokom suđenja u SAD da je kriv za zločine u Siriji.

Na saveznom sudu u Virdžiniji, Koti se izjasnio se krivim za mučenje i ubijanje zatvorenika u Siriji, među kojima su bili strani državljani iz SAD-a i Velike Britanije.

Koti je navodno bio jedan od članova četvorice islamskih militanata koje su njihovi zatvorenici u sirijskom gradu Raki prozvali ''Bitlsi'', zbog britanskog naglaska.

Američke vlasti optužile su Kotija i drugog člana britanske grupe, El Šafija Elšeika, za otmicu.

Među njima su bili američki humanitarni radnici Kajla Miler i Peter Kasig, američki novinari Džejms Foli i Stiven Sotlof, kao i britanski humanitarni radnici Dejvid Hajnes i Alan Hening.

Smatra se da je Emvazi ubio američkog novinara Džejmsa Folija 2014. godine. Sva četvorica su postali radikalni članovi ID već u Velikoj Britaniji, pre nego što su otputovali u Siriju.

Vođa grupe, Mohamd Emvazi, poznatiji pod nadimkom Džihadi Džon, ubijen je u napadu američke bespilotne letelice 2015. godine.

Smatra se da je Emvazi ubio američkog novinara DŽejmsa Folija 2014. godine.

Ejn Dejvis, još jedan član grupe, nalazi se u zatvoru u Turskoj.

Koti (37) i Elšeik (33) zatvoreni su 2018. godine dok su snage predvođene Kurdima, uz podršku SAD-a, zauzele istočnu Siriju.

Tužioci su rekli da bi obojica članova Bitlsa mogla da se suoče sa doživotnom kaznom za otmicu koja je rezultirala smrću, zaveru za počinjenje ubistva nad američkim građanima u inostranstvu i zaveru zbog pružanja materijalne podrške teroristima.

Jedna od majki žrtava britanskih terorista rekla je da bi želela da se objavi gde su posmrtni ostaci njenog sina.

Dijan Foli, majka Džejmsa Folija (40) koji je bio prvi od četvorice amerikanaca koji je ubijen, na federalnom sudu u SAD susrela se licem u lice sa ubicom Aleksandrom Kotijem.

0630141636, majka, žrtva, Dijan Foli
foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Ona je rekla da se nada da će Koti sarađivati sa američkim vlastima i da će reći članovima porodica zatvorenika koji su ubijeni gde su posmrtni ostaci njihovih najmilijih i da li je još neko umešan u zločin.

Folijeva majka je bila jedna od članova porodica američkih žrtava koje su bile na sudu u Virdžiniji, kako bi čule detalje optužbi i gledala kako se Koti izjašnjava krivim.

Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track