TIHO ETNIČKO ČIŠĆENJE U AFRICI: Svedoci tvrde da etiopske snage idu od vrata do vrata, leševe bacaju u reku VIDEO
Foto: EDUARDO SOTERAS / AFP / Profimedia

opasno

TIHO ETNIČKO ČIŠĆENJE U AFRICI: Svedoci tvrde da etiopske snage idu od vrata do vrata, leševe bacaju u reku VIDEO

Planeta -

Ono što je počelo kao politički spor u Etiopiji, jednoj od najmoćnijih i najmnogoljudnijih afričkih zemalja, pretvorilo se u kampanju etničkog čišćenja protiv manjinskih stanovnika regiona Tigraj.

Etiopska vlada, predvođena dobitnikom Nobelove nagrade za mir Abija Ahmed, optužena je za udruživanje sa etničkom grupom Amhara i vojnicima iz susedne Eritreje radi rušenja regionalne vlade Tigraja. Međutim, u međuvremenu se to pretvorilo u masakr i jedno od najgorih etničkih čišćenja.

Britanski Telegraf piše da snage koje vladaju Etiopijom u području grada Humera čine brutalne zločine - teraju hiljade muškaraca, žena i djece u improvizovane koncentracione logore, odsijecajući im udove i bacajući unakažena tela u masovne grobnice. Tako barem za Telegraf tvrde desetine različitih svedoka.

Amharske snage išle su "od vrata do vrata" kako bi pronašle i uhapsile svakoga ko je etnički stanovnik Tigraja u najnovijim šokantnim dokazima etničkog čišćenja stanovništva u krvavom građanskom ratu u Etiopiji.

Humera je grad sa oko 50.000 stanovnika, blizu etiopske granice sa Eritrejom i Sudanom. Zbog svog strateškog položaja, to je bilo jedno od prvih mesta koje su napale snage premijera Ahmeda.

Izvori kažu da su nakon niza pobeda pobunjeničkih snaga krajem juna, vladajuće snage u Humeri započele etničko čišćenje stanovnika Tigraja u samom gradu.

Prema pisanju Telegrafa, Ahmarinre vojskovođe održali su javni sastanak u glavnoj opštinskoj sali u Humeri kako bi odlučili o sudbini lokalnog stanovništva. Zaključak je bio zastrašujući:

"Sve ih treba istrebiti", rekao je čovek koji je prisustvovao sastanku.

Brojni stanovnici rekli su da su masovna hapšenja počela ubrzo nakon sastanka.

"Išli su od kuće do kuće i sve hapsili. Niko nije bio izuzet osim onih koji su pobegli u Sudan ili pronašli mesto za skrivanje u gradu. Oni iz administrativnih kancelarija imaju spisak svih stanovnika koji pripadaju toj manjini", rekao je svedok.

"Ako vaša lična karta kaže da ste iz Tigraja, nema milosti", rekao je drugi.

"Feven Berhe je bila nevina građanla koji je imao malu radnju. Odveli su je do reke Tekeze i ubili je", rekao je jedan meštanin koji je dobro poznavao 40-godišnju žrtvu.

Pre nego što su je ubili, izvadili su joj oči i odsekli noge. Niko nije smeo da uzme njeno telo i sahrani ga.

Svedok po imenu Gizau rekao je da je pobegao iz jednog od centara ubeđujući vojnike da nije etnički pripadnik Tigraia.

Giaz i još deset svjedoka rekli su da su ljudi ubijeni, a njihova tijela bačena u jame u blizini tri skladišta i masovne grobnice izvan grada.

Početkom avgusta pronađena su 43 leša koja su plutala rekom Tekeza.

Stanovnici kažu da su, kada su plutajuća tela privukla veliku međunarodnu pažnju, amharske snage počele da bacaju tela na drugo mesto.

Starije osobe, deca i trudnice odvedeni su u nekoliko zatočeničkih centara i tri različita skladišta širom grada, koja su pretvorena u improvizovane "koncentracione logore", rekli su preživeli.

Telegraf nije mogao potvrditi ove izjave zbog ozbiljnih ograničenja izvještavanja u Etiopiji.

Satelitski snimci delimično potvrđuju izjave svedoka. Prikazuju jame veličine većih bazena ispred jednog od skladišta. Slične fotografije sumnjivih jama postoje i na drugim lokacijama.

Predsednik pokrajine Etiopije Ahmara Agegnuh Tešager i kabinet etiopskog premijera dobili su upite da komentarišu nalaze Telegrafa, ali nisu odgovorili.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track