OVI KINESKI AVIONI SU POSEBNO UZNEMIRILI TAJVAN: 19 letelica proletelo kroz vazdušni prostor ostrva, sposobni za paklenu štetu
Foto: Cao Can / Avalon / Profimedia

opasno

OVI KINESKI AVIONI SU POSEBNO UZNEMIRILI TAJVAN: 19 letelica proletelo kroz vazdušni prostor ostrva, sposobni za paklenu štetu

Planeta -

Kina nastavlja da provocira Tajvan. Ministarstvo odbrane ove ostrvske države izvestilo je da je 19 aviona Narodnooslobodilačke vojske Kine, uključujući bombardere sposobne za nošenje nuklearnog naoružanja, u nedelju proletelo kroz tajvanski vazdušni prostor.

Tajvansko Ministarstvo odbrane objavilo je da su četiri bombardera PLA H-6 sposobna da nose nuklearne bombe, 10 lovaca J-16 i četiri lovca Su-30 prodrla u njihov vazdušni prostor. Tajvanski zvaničnici rekli su da su njihovi borbeni avioni raspoređeni da upozore kineske avione, a sistemi protivvazdušne odbrane zemlje pomno su pratili upad, prenosi Vašington Tajms.

Peking je pojačao svoju retoričku i vojnu kampanju da izvrši pritisak na ostrvo, koje kineska komunistička vlada smatra delom svoje suverene teritorije koje se jednog dana mora ponovo ujediniti sa kopnom. Peking je često zakazivao takve upadne misije kako bi izrazio nezadovoljstvo tajvanskim akcijama ili potezima SAD -a za jačanje bilateralnih veza sa Tajvanom.

Prema statistikama tajvanskog ministarstva odbrane, do sredine avgusta obavljeno je skoro 400 takvih letova. Tajvanska obaveštajna analiza objavljena prošle sedmice upozorava da Kina ima mogućnost nadziranja raspoređivanja tajvanske vojske i da bi potencijalno mogla "paralizovati" vojne komunikacijske mreže ostrva "mekim i čvrstim elektronskim napadima", objašnjava list.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track