OSEĆALA SAM SE GROZNO: Ovako je izgledao prvi dan nastave na fakultetima pod talibanima FOTO
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

avganistan

OSEĆALA SAM SE GROZNO: Ovako je izgledao prvi dan nastave na fakultetima pod talibanima FOTO

Planeta -

Studentkinje i studenti su prvi put otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu bili na nastavi.

Kako javlja Rojters, na nekim fakultetima studentkinje i studenti odvojeni su paravanima koji se protežu sredinom učionice.

Kad su talibani od 1996. do 2001. vladali Avganistanom, devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da studiraju i rade.

Sada, kada su zbog povlačenja zapadnih snaga munjevito osvojili celu zemlju, međunarodna zajednica od talibana traži da poštuju ženska prava.

Iako talibani od preuzimanja vlasti tvrde da će poštovati ženska prava, pri čemu naglašavaju da to mora biti u skladu sa šerijatskim pravom, i dalje je nejasno kako će to izgledati u praksi.

"Osećala sam se grozno kad sam došla na nastavu"

Profesori i studenti na univerzitetima u tri najveća avganistanska grada - Kabulu, Kandaharu i Heratu - rekli su za Rojters da talibani segregiraju studentkinje, odnosno da se podučavaju odvojeno ili im se brani pristup delovima fakulteta.

"Postavljanje paravana između nas i studenata nije prihvatljivo", rekla je za Rojters Anjila, 21-godišnja studentkinja koja se vratila na predavanja na Univerzitet u Kabulu i zatekla podeljene učionice.

"Osećala sam se grozno kada sam došla na nastavu... polako se vraćamo u vreme od pre 20 godina", dodala je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track