PENTAGON PONOVO VIDI OPASNOST U AVGANISTANU! Ostin: Al Kaida može da se regeneriše, od talibana očekujemo da nam pomognu!
Foto: Shutterstock

bruka

PENTAGON PONOVO VIDI OPASNOST U AVGANISTANU! Ostin: Al Kaida može da se regeneriše, od talibana očekujemo da nam pomognu!

Planeta -

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je u četvrtak da bi Al Kaida, koja je pre 20 godina koristila Avganistan kao bazu za napad na "blizanke", mogla pokušati da se regeneriše nakon povlačenja SAD.

"To je priroda te organizacije", rekao je on maloj grupi novinara u Kuvajtu na kraju četvorodnevne turneje po zemljama Persijskog zaliva. Rekao je da su Sjedinjene Države spremne da spreče povratak Al Kaide u Avganistan jer bi povratak te grupe bio pretnja Sjedinjenim Državama.

Talibani su dali utočište Al Kaidi tokom njihove vladavine Avganistanom od 1996. do 2001. godine. Talibani su odbili izručenje i krivično gonjenje pripadnika Al Kaide za koje je Vašington smatrao da su odgovorni za teroristički napad na VTC. To je navodno bio razlog američke invazije na Avganistan.

Tokom 20-godišnje američke invazije, kapaciteti i sposobnosti Al Kaide su znatno smanjeni. "Obavestili smo talibane da očekujemo da ne dozvole povratak Al-Kaide", rekao je Ostin, prenosi Geopolitika.news

U sporazumu sa Trampovom administracijom u februaru 2020, talibanski lideri su se obavezali da neće podržati Al Kaidu ili druge ekstremističke grupe koje bi ugrozile Sjedinjene Države. Ipak, američki zvaničnici veruju da talibani održavaju veze sa Al-Kaidom, a mnoge zemlje, uključujući zemlje Zaliva, zabrinute su da bi povratak talibana na vlast mogao otvoriti vrata ponovnom uticaju grupe.

Ostin je tvrdio da je američka vojska sposobna da spečiti Al Kaidu ili bilo koju drugu ekstremističku pretnju koja potiče iz Avganistana upotrebom izviđačkih i jurišnih aviona stacioniranih u zalivskim državama. On je, međutim, priznao da će sada biti teže kada u Avganistanu ne bude obaveštajnih službi ili vojske, prenosi AP.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track