POSLEDNJI AKTERI OPERACIJE EVAKUACIJE IZ AVGANISTANA NAPUSTILI BLISKI ISTOK: Poleteli iz baze Al-Udeid u Kataru!
Foto: Printscreen Youtube

Čuvari vazdušnog mosta

POSLEDNJI AKTERI OPERACIJE EVAKUACIJE IZ AVGANISTANA NAPUSTILI BLISKI ISTOK: Poleteli iz baze Al-Udeid u Kataru!

Planeta -

Dva strateška bombardera B-52H koji pripadaju 5. bombarderskom vingu napustili su danas vazduhoplovnu bazu Al-Udeid i odleteli preko Evrope u Sjedinjene Države.

Ova dva strateška bombardera bili su ključna u obezbeđivanju podrške iz vazduha tokom operacije masovne evakuacije američkih i evropskih državljana, kao i Avganistanaca iz zemlje u kojoj su vlast osvojili talibani.

Inače strateški bombarderi su intenzivno leteli u široj zoni Kabula od 16.08 do 30.08. 2021 godine. Bombarderi su imali zadatak da bace precizne bombe na svaku metu, koja pokuša napad na kabulski aerodrom ili ugrozi evakuaciju. Bombarderi su ispod krila nosili precizne GPS naovođene avio bombe GBU-38.

Inače, strateški bombarder B-52 nije nepoznanica na nebu Avganistana. Američka vojska koristila je ove grdosije često za 20 godina rata. Prvi put na nebu Avganistana pojavili su se 7. oktobra 2001. godine. Takođe su korišteni u ratu protiv talibana i Al Kaide. Upravo su oni bili najzalsužniji za pobedu oko grada Mazar i Šarifa, koji je zahvaljujući ovim letelicama munjevito oslobođen od talibana.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track