MISTERIJA SPOMENIKA GENERALA LIJA: Statua čuvenog vojskovođe krije vremensku kapsulu sa čuvenom slikom predsednika SAD! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Steve Helber / POOL

drama

MISTERIJA SPOMENIKA GENERALA LIJA: Statua čuvenog vojskovođe krije vremensku kapsulu sa čuvenom slikom predsednika SAD! VIDEO

Planeta -

Radnici koji rade da demontiranju statuu generala Konfederacije SAD Roberta E. Lija u Ričmondu u Virdžiniji još tragaju za vremenskom kapsulom za koju se veruje da je zakopana na postolju statue u kojoj koju prema zapisima može da se nađe "slika predsednika SAD Abrahama Linkolna kako leži u njegovom kovčegu", preneo je AP.

U novinskim isečcima iz 1887. godine, kada je statua podignuta, navedeni su predmeti zakopani u vremenskoj kapsuli, uključujući američki srebrni dolar i zbirku dugmadi Konfederacije.

U članku se navodi da je navodnu fotografiju predsednika Linkolna donirao direktor škole iz dobrostojeće porodice, "Mis Peti Lejk". Istoričar Harold Holzer ranije je rekao za AP da slika verovatno nije stvarna fotografija Linkolna u njegovom kovčegu jer je jedinu poznatu posthumnu Linkolnovu fotografiju snimio fotograf Džeremaja Džurni u gradskoj većnici u Njujorku 24. aprila 1865. godine, prenosi Njuzvik.

Istoričar je dodao da bi to mogao biti popularan litografski otisak Lincolna koji leži u Njujorku ili skica koju je nacrtao umetnik koji je video Linkolnovo telo dok je bio na dvonedeljnoj turneji pre njegove sahrane u Springfieldu.

Državni zvaničnici trebali su u četvrtak ujutro ukloniti 134-godišnju vremensku kapsulu sa kamena temeljca za koji su verovali da se nalazi. Ali nakon uklanjanja poklopca od 1.134 kilograma i poklopca od 227 kilograma, radnici nisu mogle da odrede tačnu lokaciju kapsule.

Radnici su pomoću radarskih uređaja koji prodiru u zemlju pokušali da pronađu kapsulu u trećem delu kamena temeljca.

Nova vremenska kapsula sadržaće predmete koji odražavaju sadašnje vreme, uključujući flašicu sa vakcinom Fajzer a istekom roka trajanja, nalepnicu Blek Lajvs Meterr i fotografiju crne balerine sa podignutom šakom u blizini kipa Lee nakon što su izbili rasni protesti.

Kurir.rs/Newsweek.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track