Najnovije vesti

PRIRODNA KATASTROFA BEZ PRESEDANA U šumskim požarima u Rusiji izgoreo prostor veličine pola Nemačke: Još uvek gori 250.000 hektara
Foto: Printscreen, Yasin AKGUL / AFP / Profimedia, RINA, Aerial Forest Protection Service / TASS / Profimedia

užas

PRIRODNA KATASTROFA BEZ PRESEDANA U šumskim požarima u Rusiji izgoreo prostor veličine pola Nemačke: Još uvek gori 250.000 hektara

Planeta

U šumskim požarima ove godine spaljena je rekordna površina šumskog i stepskog zemljišta u Rusiji, prostor koji odgovara veličini pola Nemačke, objavila je organizacija za zaštitu okoline Grinpis.

Grinpis procenjuje na osnovu satelitskih podataka da je izgorelo više od 17,6 miliona hektara, čime je nadmašen prethodni crni rekord od 16 miliona hektara 2016. godine.

Još uvek gori više od 250.000 hektara zemljišta, navodi se u podacima ruske vazdušne službe za zaštitu šuma.

Grigorij Kuksin iz ruske kancelarije Grinpisa rekao je za agenciju dpa da se ne nazire kraj ovogodišnjoj sezoni požara, koju pojačavaju vrući i sušni uslovi za koje naučnici tvrde da su jasan rezultat klimatskih promena.

On je rekao da požari i dalje haraju travnatim područjem ruskoga juga, dok su mnogi požari koji su ovo leto spalili ogromne prostore Sibira ugašeni, delom i zato što je na nekim delovima počeo da pada sneg.

Najteže je pogođeno područje retko naseljene republike Jakutije na istoku Sibira, udaljene više od 4.000 kilometara od Moskve.

Požari su tako rasprostranjeni da su pogođeni čak i ljudi kojima oni ne prete, jer su dimom zahvaćene stotine sela i na desetine gradova širom Rusije.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da su razmere prirodne katastrofe bez presedana.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track