NOVO KOŠKANJE U POJASU GAZE: Izrael granatirao nekoliko Hamasovih meta u odgovor na njihove rakete
Foto: Printscreen/Twitter

nema mira

NOVO KOŠKANJE U POJASU GAZE: Izrael granatirao nekoliko Hamasovih meta u odgovor na njihove rakete

Planeta -

Izraelski avioni napali su danas nekoliko meta u Pojasu Gaze, kao odgovor na nekoliko ispaljenih raketa sa teritorije koju kontroliše palestinski Hamas.

Kako prenosi AP, ovo je treća uzastopna noć u kojoj se bore Izrael i Hamas.

Tenzije su se povećale nakon prošlonedeljnog bekstva Palestinaca iz izraelskog zatvora, kao i posle napora Egipta da posreduje u dugoročnom prekidu vatre nakon 11-dnevnog rata prošlog maja.

Izraelska vojska je izvestila o tri odvojena raketna napada u nedelju uveče i ponedeljak ujutru, dodavši da su bar dva projektila oborena.

Kao odgovor, Izrael je gađao brojne Hamasove mete, a zasad nema izveštaja o žrtvama na obe strane.

Pojas Haze je siromašna teritorija gde mahom žive porodice koje su pobegle ili koje su isterane iz svojih kuća u današnjem Izraelu tokm rata 1948. godine.

Hamas traži od Izraela da okonča blokadu koja je uništila ekonomju Gaze, dok Izrael traži od Hamasa da oslobodi dvoje zarobljenih izraelskih civila i vrati ostatke dvojice mrtvih izraelskih vojnika.

Hamas kontroliše Gazu od 2007. kada su sa vlasti zbacili međunarodno priznatu Palestinsku upravu, godinu dana nakon što je islamska militantna grupa pobedila na palestinskim parlamentarnim izborima.

Od tada, Izrael i Hamas su se borili u četiri rata i bezbroj manjih sukoba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track