VENECUELA OPET U MRAKU: Nadležni optužuju teroriste, a za raniji udar kriv im je Tramp! VIDEO
Foto: EPA-EFE/RAYNER PENA

drama

VENECUELA OPET U MRAKU: Nadležni optužuju teroriste, a za raniji udar kriv im je Tramp! VIDEO

Planeta -

Električni sistem Venecuele bio je na meti drugog "terorističkog napada" u nedelju, rekao je ministar električne energije Nestor Reverol, misleći na nestanke struje u oblasti Karakas i drugim delovima latinoameričke zemlje.

Došlo je do eksplozije i požara na električnoj podstanici u opštini Hoze Angel Lamas u severnoj državi Aragua, rekao je Reverol državnoj televiziji VTV putem telefona. Incident je uzrokovao nestanke struje u centralnom okrugu, dok su delovi država Zulia, Merida, Tachira, Nueva Esparta i Falcon ostali bez struje, rekao je on.

Ministar je insistirao da je eksplozija "novi teroristički napad" na venecuelanski električni sistem, koji je došao kao deo tekućeg "multiformnog rata" protiv zemlje.

Sabotiranje električne mreže je "važan aspekt" ovog rata, a vlada i Nacionalni električni sistem (SEN) "svakodnevno se bore" da se odupru takvim pokušajima, dodao je.

Snabdevanje električnom energijom do sada je u potpunosti obnovljeno u glavnom okrugu, a vlasti rade na dovođenju mreže u puni kapacitet u drugim pogođenim područjima, rekao je ministar.

Električni sistem Venecuele nedavno su pretrpeli incidenti, a Komitet ljudi pogođen nestankom struje, nevladina organizacija koja prati nestanak struje, prijavivši više od 96.000 električnih kvarova i oštećenja na oko 38.000 uređaja samo ove godine.

Reverol nije imenovao odgovorne za „sabotažu“, ali su venecuelanske vlasti ranije okrivile SAD za slične incidente. Karakas optužuje Vašington da pokušava da potkopa zemlju i smeni njenog lidera socijalista, Nikolasa Madura, sa njegove funkcije, prenosi RT.

SAD ne negiraju svoje planove za promenu režima u Venecueli, uvodeći sankcije nad ekonomijom zemlje i priznajući Madurovog političkog rivala-Juana Guaida, samoproglašenog privremenog predsednika.

Potpredsednica Venecuele Delci Rodrigez najavila je u subotu da će vlada uskoro predstaviti "dokaze" da je masovno zamračenje koje je zemlju ostavilo bez struje celu nedelju i izazvalo 43 smrti u martu 2019. "električna sabotaža".

U to vreme, Maduro je insistirao na tome da se električna mreža urušila kao rezultat "sajber napada", podržanog od Amerike, rekavši da je tadašnji američki predsednik Donald Tramp "najodgovorniji" za ovu "sabotažu".

Venecuela kaže da je eksplozija postrojenja na prirodni gas "teroristički napad" usmjeren na sankcionisanu državnu energetsku kompaniju (VIDEOS) Međutim, neki lokalni stručnjaci za energetiku, koje citiraju mediji, pripisali su prekid nedostatku sredstava i lošem održavanju elektroenergetske mreže u zemlji, kao i nedostatku odgovarajuće obučenog osoblja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track