BOLNICE U NJUJORKU OBUSTAVLJAJU POROĐAJE: Zaposleni ne žele da se vakcinišu, radije daju otkaze! VIDEO
Foto: Screenshot YT/CBS New York

nehumano

BOLNICE U NJUJORKU OBUSTAVLJAJU POROĐAJE: Zaposleni ne žele da se vakcinišu, radije daju otkaze! VIDEO

Planeta -

Bolnice Njujorka a će ovog meseca pauzirati porodiljske usluge jer je odbijanje nekih zaposlenih da se vakcinišu protiv korone izazvalo nedostatak osoblja.

Zdravstveni sistem okruga Luis beleži masovne otkaze zbog obavezne vakcinacije, što dovodi neke usluge u pitanje, rekao je u petak izvršni direktor Džerald R. Kajer. Porodilište već ima nedostatak osoblja, sa najmanje šest otkaza do sada, dok je još sedam članova osoblja izrazilo nespremnost za vakcinaciju.

"Nakon 24. septembra nismo u mogućnosti da bezbedno pružamo usluge", rekao je Kajer. "Broj primljenih ostavki ne ostavlja nam izbora nego da pauziramo porođaje u Opštoj bolnici okruga Luis".

Administratori bolnica rade na "planovima za nepredviđene slučajeve" u slučaju da masovniji otkazi dovedu druge osnovne usluge u opasnost.

Rok za zaposlene u zdravstvenom osoblju da dobiju prve doze vakcine je 27. septembar prema državnom zakonu. Medicinski izuzeci su napravljeni za one koji su alergični na ili su ranije imali neželjene reakcije na vakcine, uz sertifikaciju od licenciranih lekara ili ovlašćenih medicinskih sestara.

Država ne dozvoljava verska izuzeća za staračke domove i druge zdravstvene radnike. Uklonila je verska izuzeća 2019. godine tokom epidemije boginja, prenosi En-Bi-Si Njuz.

Kajer je tokom sastanka u petak rekao da "nedvosmisleno" podržava mandat vakcinacije za zdravstvene radnike. Rekao je da osnovne usluge nisu u opasnosti zbog obaveze, koji osigurava "zdravu radnu snagu".

"Mi kao zaposleni imamo obavezu da ne dovodimo u opasnost one o kojima brinemo ili naše saradnike", rekao je Kajer.

Najmanje 464 člana osoblja bolničkog sistema, oko 73 odsto, je vakcinisano; 165 nisu. Većina otkaza dolazi od radnika u kliničkim službama, što dovodi u opasnost brojna područja, rekao je Kajer.

Okrug Luis ima sedmodnevnu stopu pozitivnosti od 5,8 odsto. Prema državnim podacima, prosek za državu ostaje 3,2 odsto.

Predsednik Džo Bajden najavio je u četvrtak da će njegova administracija izdati široke mandate za vakcinaciju na saveznom nivou. Zaposleni koji rade u zdravstvenim ustanovama koje Mediker ili Medikejd plaćaju moraće da budu vakcinisani, rekao je Bajden.

Od Ministarstva rada zatraženo je da donese hitnu odluku da poslodavci sa više od 100 zaposlenih moraju da primene mandate vakcinacije i nedeljno testiranje na nevakcinisane ili da se suoče sa 14.000 dolara kazni po prekršaju.

Mandat za vakcinaciju može se testirati na saveznom sudu, posebno u oblastima u kojima ne dozvoljavaju verska izuzeća. Nijedna veća organizovana religija se ne protivi vakcinama, a rimokatolički i drugi hrišćanski, jevrejski i muslimanski lideri savetovali su sledbenike da se vakcinišu.

Stručnjaci su rekli da bi prag za verska izuzeća mogao da se svede na dokazivanje da li su ljudi koji pokušavaju da ih dobiju "iskreno verovali" protiv vakcinacije na verskoj osnovi, uključujući prikazivanje istorije da li su imali prethodne primedbe na vakcinaciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track