"Jedva dočekali Pusi rajot da napadnu Rusiju"

Dežurni kritičari sa zapada

"Jedva dočekali Pusi rajot da napadnu Rusiju"

Planeta -
Može se reći da je slučaj ove pank grupe poslužio samo kao izgovor za novi talas ishitrenih, pristrasnih i politički motivisanih ocena, izjavio portparol ruskog MSP

MOSKVA - Slučaj u vezi sa pank bendom "Pusi rajot" samo je još jedan izgovor za novi talas ishitrenih, pristrasnih i politički motivisanih izjava o Rusiji u inostranstvu, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

"Može se reći da je slučaj ove pank grupe poslužio samo kao izgovor za novi talas ishitrenih, pristrasnih i politički motivisanih ocena", kazao je Lukaševič, javio je Itar-Tass. On je dodao da su pojedini aktivisti za ljudska prava i medijske kuće više zainteresovani za stvaranje spora i podgrevanje antiruskog raspoloženja, nego za budućnost tri pankerke ove grupe, koje su 17. avgusta osuđene na po dve godine zatvora, jer su u moskovskoj crkvi u februaru izvele performans protiv predsednika Vladimira Putina.

Presuda je izazvala brojne kontroverze, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, uz oštre osude brojnih zvaničnika, uključujući predstavnike EU i OEBS-a, kao i poznatih ličnosti. Ruska agencija navodi da je danas u bugarskom gradu Varna zabeležen incident u vezi sa ovim slučajem kada su vandali oskrnavili spomenik bugarsko-ruskog prijateljstva, postavljajući na glave skulptura raznobojne kape koje pokrivaju lice, slične onima koje su pankerke nosile tokom izvođenja "pank molitve" u crkvi Hrista Spasitelja.

Spomenik, koji je odavno u veoma lošem stanju, otkriven je 1978. godine, a gradske vlasti su prestale da ga održavaju još 1989. godine. Ovo je već drugi incident u Bugarskoj koji se tumači kao protest zbog presude ruskim pankerkama, a koji su, kako se smatra, organizovale lokalne feministkinje. Prvi slučaj dogodio se 17. avgusta u Sofiji, kada je oskrnavljen spomenik sovjetskim vojnicima, tako što su na skulpture navučene ženske čarape.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track