VELIKA AVIOKOMPANIJA NE TRAŽI OD POSADA DA SE VAKCINIŠU: Jedan zahtev ipak ostao, evo kako pravdaju svoju odluku! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

startegija

VELIKA AVIOKOMPANIJA NE TRAŽI OD POSADA DA SE VAKCINIŠU: Jedan zahtev ipak ostao, evo kako pravdaju svoju odluku! VIDEO

Planeta -

Velika međunarodna aviokompanija neće primoravati svoje pilote, kabinsko osoblje ili bilo kog drugog radnika na frontu da primi vakcinu protiv korone, čak i ako sve više zemalja zahteva vakcinaciju za ulazak posade.

Partner u zajedničkom ulaganju Delta Erlajnsa, KLM Rojal Dač Erlajns, rekao je u ponedeljak da bi vakcina trebala da ostane "lični izbor" i da se to neće ometati u tom izboru.

Kompanija iz Amsterdama je, međutim, rekla da će od zaposlenih zahtevati da prijave svoj status vakcinacije. Time se sprečava nevakcinisana posada da bude angažovana za letove do odredišta sa utvrđenim mandatom za ulazak u vakcinu.

KLM je rekao da je primoran da deluje i natera zaposlene da razmene lične zdravstvene podatke nakon što je Trinidad i Tobago najavio planove da od 16. oktobra postavi uslov za vakcinaciju protiv korona.

Obično postoje izuzeci od pravila o pandemijskim putovanjima za posadu, ali Kanada i druge zemlje su nagovestile da će vakcinaciju postaviti kao uslov za pilote i kabinsko osoblje, kao i za putnike. Hoteli takođe naređuju posadi KLM -a da dokaže svoj status vakcinacije prema rečima portparola avio-kompanije, prenosi paddleyourownkanoo.

KLM kaže da će tretirati status vakcinacije na isti način na koji bi postupao sa ostalim članovima posade koji možda ne bi mogli da rade na letovima do određenih destinacija iz različitih ličnih, viznih i zdravstvenih razloga.

Na primer, transrodna ekipa ne može da ide u određene zemlje zbog lokalnih zakona, dok zabranjeni lekovi sprečavaju posadu da leti u druge zemlje.

Nevakcinisana posada će imati "ograničenje putovanja" u svom dosijeu i neće im biti dozvoljeno da lete do bilo koje destinacije gde postoji obaveza vakcinacije.

"Zasad će se KLM potruditi da rasporedi posadu sa ograničenjima putovanja na letove do odredišta koja nemaju uslove za ulazak", navodi se u saopštenju aviokompanije. "Ali, kako raste broj zemalja sa obavezom vakcinacije, tako će se povećavati i povezane operativne komplikacije za KLM."

To bi moglo značiti da se nevakcinisana posada uklanja sa sve više letova uz malo finansijske zaštite.

Nasuprot tome, Svis Internešenal Erlajns je rekao da će uvesti mandat za vakcinu za posadu jer je jednostavno bilo previše komplikovano upravljati spiskom nevakcinisane posade koja nije u mogućnosti da obavlja letove u zemlje sa mandatom za vakcinu.

Nemački avioprevoznik Lufthansa takođe želi da uvede mandat za vakcinu za posadu, ali pregovara sa sindikatima zaposlenih o detaljima.

Druge evropske aviokompanije do sada su se klonile ulaska u raspravu o mandatu vakcine, čak i kada druge međunarodne aviokompanije zauzimaju čvrst stav o zaposlenima koji odbijaju da dobiju ubod.

Ketej Pasifik iz Hong Konga rečeno je da je možda prekršio zakon o diskriminaciji nakon što je otpustio mali broj posade koja se odbila vakcinisati ili dati valjano izuzeće. Jnajted Erlajns će u međuvremenu učiniti da zaposleni koji tvrde da su verski izuzeti od vakcinacije idu na neplaćeno odsustvo umesto da dozvole nevakcinisano osoblje na radnom mestu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track