STRAH ZA GOLI ŽIVOT Pevači pobegli ilegalnim putevima iz Avganistana zbog talibanskog nasilja
Foto: Profimedia, Shutterstock

život u avganistanu nakon dolaska talibana

STRAH ZA GOLI ŽIVOT Pevači pobegli ilegalnim putevima iz Avganistana zbog talibanskog nasilja

Planeta -

Pevači iz Avganistana koji su pobegli u pakistan rekli su da nisu imali izbora sem da napuste zemlju kada su je talibani opet zauzeli.

Novinar BBC-ja razgovarao je sa šest pevača koji su prešli granicu sa Pakistanom ilegalno i sada s ekriju. Jedan je rekao da se plaši da su mogli da ga ubiju d aje ostao u Avganistanu.

Talibani su zabranili muziku i rekli su da će ubiti sve pevače u severnoj avganistanskoj prvinciji baglan.

Militanstna grupa nije odgovorila na ove tvrdnje.

Sin pevača Favada Andarabija Džavad rekao je za AP da je njegov otac upucan na porodičnoj farmi u Andarb dolini.

Kan (nije njegovo pravo ime) živeo je u Kabulu prethodnih 20 godina i pevao je na svadbama širom zemlje. Folk pevači su popularni na paštunskim svadbama.

Kada su talibani bili na vlasti od 1996-2001. godine muzika je bila zabranjena, rekao je on.

Kako su talibani ove godine napredovali sa zauzimanjem zemlje, Kan i drugi nisu bili zabrinuti, verovali su da se militantna grupa promenila i da će im omogućiti da nastave sa stvaranjem muzike.

međutim nakon što su talibani zauzeli prestonicu Avganistana prošlog meseca, naoružani muškarci, za koje Kan misli da su talibanski borci došli su da ga traže i uništili su njegove instrumente.

-U ponoć obezbeđenje kod moje kancelarije me je zvalo i rekli su mi da su naoružani muškarci došli i pokidali sve moje instrumente, da su još uvek tu i da me traže, rekao je.

On i njegova porodica napustili su Kabul u ranim jutarnjim satima. On sada kaže d aje pogrešio u vezi sa talibanima.

Pevači i muzičari koji su pobegli iz Avganistana preko graničnih prelaza Torkam i Čaman sada se kriju u predgrađima Islamabada i Pešavara i pokušavaju da nađu način da zatraže azil van Pakistana.

Hasan (nije mu pravo ime) drugi pevač koji sada živi sa prijateljem u Ravalpindu rekao je za BBC da on veruje da će ga talibani ubiti zato što je otepevao pesmu za avganistansku nacionalnu armiju pre pada Kabula.

U strahu za svoj život on je napustio svoju porodicu i pobegao je u Pakistan.

Čak i pre pada Kabula, kako su talibani preuzimali kontrolu nad gradovima, zabranjivali bi muziku na lokalnim FM radio stanicama, a državnu stanicu su pretvorili u Glas šerijata, pozivajući se na islamski pravni sistem, sa programima koji se sastoje od verske muzike.

Talibani ne odobravaju muziku zbog strogog tumačenja islama, mišljenja koje ne deli većina muslimana.

Aktar (nije mu pravo ime) još jedan pevač koji je pobegao iz zemlje sa još pet drugih porodica njegovih prijatelja i rođaka, rekao je za BBC da su putovali ''ilegalnim putevima i rizikovali živote''. Trebalo im je oko pet dana da stignu do prijateljeve kuće u Pešavaru.

Tokom putovanja on se plašio za svoju sedmogodišnju ćerku koja ima probleme sa srcem.

-Celim putem nisam brinuo za svoj život, već za njen, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track