MOĆNA VEĆINA: Nekada najzatvorenija socijalistička država Evrope dobila vladu sa čak 12 ministarki!
Foto: Printscreen/Facebook, Albani

žene su zakon

MOĆNA VEĆINA: Nekada najzatvorenija socijalistička država Evrope dobila vladu sa čak 12 ministarki!

Planeta -

Albanski parlament u petak je izglasao prvu vladu, od kada je uvedeno višestranačje pre 30 godina, u kojoj većinu čine žene.

Nakon parlamentarne skupštine koja je trajala više od 20 sati, Edi Rama je treći put izabran za premijera, posle pobede na izborima u aprilu. Od 17 članova vlade, 12 njih su žene.

"Borba protiv polne diskriminacije i porodičnog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobijena", rekao je Rama pred poslanicima koji su za njegovu vladu glasali sa 77 glasova od 140.

"I dalje postoje diskriminatorne snage i negativna energija koji deluju u našem društvu da naude ženama i devojčicama."

Olta Džačka ostaje na mestu ministarke spoljnih poslova, kao i ministarke kulture i obrazovanja Elva Margariti i Evis Kuši.

Na čelo ministarstva finansija i ekonomije stiže Delina Ibrahimaj, nova ministarka poljoprivrede biće Frida Krifca.

Nova šefica parlamenta je Lindita Nikola. Ministarka dece i omladine je Bora Muzhaći, a ministarka odnosa s parlamentom Elisa Spiropali.

Rama je rekao da će borba protiv kriminala i korupcije biti prioritet njegovog trećeg mandata.

Nova vlada predviđa ekonomski rast od oko 4 posto godišnje, nakon pada od 3,3 posto 2020. godine, kao rezultat pandemije.

Nekadašnja najzatvorenija socijalistička država, Albanija je NATO članica i cilj joj je da se jednog dana pridruži Evropskoj uniji. Nedostatak reformi i nevoljnost dela članica EU, produžili su pristupni proces Tirane.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track