STRADALO 10 CIVILA OD TOGA SEDMORO DECE: Amerikanci priznali da u napadu drona nije ubijen nijedan borac Islamske države
Foto: Printscreen Youtube

Niko nreće odgovarati

STRADALO 10 CIVILA OD TOGA SEDMORO DECE: Amerikanci priznali da u napadu drona nije ubijen nijedan borac Islamske države

Planeta -

Sjedinjene Američke Države priznale su da je u napadu bespilotne letelice u kabulu 29. avgusta nije ubijen nijedan borac Islamske države, ogranak u Avganistanu, ali je stradalo 10 civila, uključujući i sedmnoro dece.

Kako je saopštila Centralna komanda niko od odgvornih za ovu operaciju neće biti kažnjen, niti će biti sporveden disciplinske mere.

Kako je ranije bilo zvanično saopšteno devet članova jedne porodice ubijeno je u napadu američke bespilotne letelice na vozilo u naselju u Kabul, navela ke rodbina ubijenih.

Izveštava se da je u vozilu bilo eksploziva i bombaša samoubica koji su trebali da gađaju aerodrom u Kabulu, prenosi Gardijan.

Među poginulima je šestoro dece od kojih je najmlađa dvogodišnja devojčica, rekao je brat jednog od ubijenih lokalnom novinaru koji radi za CNN.

Rekao je da su ubijeni njegov brat Zamarai (40 godina), Naser (30), Zamer (20), Fejsal (10), Farzad (9), Armin (4), Benjamin (3), Ajat (2) i Sumaja (2).

Avganistan, dron, likvidacija, CIA, Kabul
foto: Printscreen Youtube

Brat je plakao dok je rekao novinaru da su oni samo "obična porodica".

- Mi nismo ID i ovo je bila porodična kuća - u kojoj su moja braća živela sa svojim porodicama, rekao je on.

CNN je dobio fotografije nakon napada. Američki zvaničnik potvrdio je lokaciju u kabulskom naselju Kaje Bugra. Američka centralna komanda ranije je saopštila da procenjuje mogućnosti civilnih žrtava.

Ranije je jedan avganistanski zvaničnik izjavio je da je troje dece ubijeno u jučerašnjem napadu.

Portparol Centralne komande koja pokriva zonu Avganistana rekao je da je američka vojska izvela napad u cilju samoodbrane od nesporedne pretnje. Vozilo je nosilo "značajnu količinu eksplozivnog materijala, što je pokrenulo američki napad.

Do napada došlo je nekoliko dana pošto su se dvojica bombaša samoubica razneli na jednoj od ulaznih kapija na kabulski aerodrom, zbog čega je u subotu rano ujutro izveden osvetnički udar kada su bespilotne letelice elinisale visokorangirane funkcionere Islamske države u Avganistanu koji su označeni kao planeri napada.

Kurir.rs/RT/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track