KRAH PONOSA VAZDUHOPLOVSTVA SAD: Evo kako izgleda stelt bombarder B-2 posle nesreće! Olupina vredna milijarde dolara! VIDEO
Foto: Printscreen Youtube

neprocenjivo

KRAH PONOSA VAZDUHOPLOVSTVA SAD: Evo kako izgleda stelt bombarder B-2 posle nesreće! Olupina vredna milijarde dolara! VIDEO

Planeta -

Satelitski snimci pokazuju američki stelt bombarder B-2 koji se u utorak srušio u vazduhoplovnu bazu Vajtman u Misuriju.

Sa cenom od dve milijarde dolara, avion je jedno od najskupljih i najopasnijih oružja američke vojske.

Do pada je došlo u utorak oko 12.30, kada je avion bio na rutinskoj misiji obuke i doživeo je "kvar u letu", rekla je portparolka vazdušnih snaga Dženifer Grin, prenela je Kej-Em-Bi-Si Njuz.

Dejli Mejl je izvestio da je u avionu došlo do hidrauličnog kvara i da se njegov glavni pristanišni lučki port srušio u trenutku dolaska aviona na sletanje-što je dovelo do sklizanja B-2 sa piste i njegovog krila u zemlju. Vazduhoplovstvo nije potvrdilo ovu verziju događaja, ali satelitski snimci kompanije Planet Labs Inc pokazuju avion na zemlji tik uz bočnu stranu piste sa krilom u zemlji.

Nema izveštaja o povređenima ili požarima. Savezna uprava za vazduhoplovstvo postavila je privremeno područje ograničenja leta sa radijusom od 10 kilometara i 2.438 metara u visinu „radi obezbeđivanja bezbednog okruženja za istragu nesreće“. Ograničenje prestaje u petak u 20 sati.

Od 21 bombardera B-2 ikada napravljenih, 20 ostaje nakon pada u Guamu 2008. TV stanica je izvestila da je Misuri B-2 stacioniran u bazi od 1993. Nije jasno koliko je avion oštećen pri sletanju.

Brojni avioni B-2 iz baze pridružili su se u Norveškoj radi uspešne operacije i bili su raspoređeni u misiji na Islandu i Velikoj Britaniji ranije ove godine.

Drajv je izvestio da bi materijali koji se koriste za izradu B-2 mogli postati otrovni tokom nesreće. Nevidljivi bombarder može nositi i nuklearno i konvencionalno oružje, prenosi Independent.

U nesreći na Guamu 2008, dva pilota su preživela i avion nije nosio municiju. Do okončanja istrage, preostalih 20 bombardera B-2 bili su prizemljeni dva meseca nakon neuspešnog poletanja.

Istraga je otkrila da su obilne kiše oštetile senzore koji izračunavaju brzinu i visinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track