Najnovije vesti

HEROJ KOJI JE POSTAO DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Junak Hotela Ruanda proglašen krivim za terorizam
Foto: Simon Wohlfahrt / AFP / Profimedia

genocid u ruandi

HEROJ KOJI JE POSTAO DRŽAVNI NEPRIJATELJ: Junak Hotela Ruanda proglašen krivim za terorizam

Planeta


Čoveka koji je u filmu predstavljen kao heroj koji je spasao mnoge tokom genocida u Ruandi, danas je sud u toj zemlji osudio za terorizam.

Pol Rusesabagina (67) proglašen je krivim zbog toga što je, navodno, iz egzila podržavao pobunjeničku grupu koja je 2018. ubila devet civila. Njegova porodica tvrdi da je Rusesabagina kidnapovan iz Dubaija i prisilno vraćen u Ruandu gde nije imao fer suđenje.

Putovanje Rusesabagine, od heroja do državnog neprijatelja ubrzalo se kako su njegove kritike na račun vlade rasle.

Tokom 100 dana u proleće 1994. godine, 800.000 ljudi, mahom Tutsija, je ubijeno u Ruandi. U filmu "Hotel Ruanda" koji je bio nominovan za ostkara, Rusesabagina, koga glumi Ron Čidl, je predstavljen kao menadžer hotela koji je uspeo da spasi 1000 ljudi od pokolja.

Neki od preživelih doveli su u pitanje ovu verziju događaja.

Kako je Rusesabagina slava porasla posle filma 2005. godine, njegove kritike na račun vlade i predsednika Pola Kagamea dobile su širu publiku.

Rusesabagina je tvrdio da vlada krši ljudska prava stanovnika i targetira Hutsije, grupu koja je počinila genocid 1994.

Pobegavši u egzil, Rusesabagina se našao na čelu opozicione koalicije koja je imala i oružano krilo - Nacionalni oslobodilački front (FLN).

U video poruci iz 2018. pozvao je na promenu režima navevši da je "došlo vreme da na bilo koji način donesemo promenu Ruandi".

FLN je optužena za napade 2018. u kojima je, tvrde vlasti, stradalo devet osoba. Rusesabagina, međutim, nikada nije tražio da se napadaju civili.

Njegova porodica tvrdi da je on otet i prisilno vraćen u Ruandu prošle godine. Međutim, tokom suđenja, jedan svedok je ispričao da je na prevaru uveo Rusesabaginu u avion u Dubaiju, rekavši mu da je u pitanju let za susedni Burundi.

Rusesabagina se povukao sa suđenja u martu, tvrdeći da ono nije fer ni pošteno.

Njegova ćerka Karina Kanimba rekla je BBC-u da je njenom ocu uskraćen pristup advokatu i da je predsednik "jedini sudija" na suđenju.

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Rusesabaginu kome se sudilo uz još 20 drugih optuženika, među kojima je bilo i članova FLN-a koji su pokušali da njega okrive za zločine u zamenu za blažu kaznu.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja