ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENOJ MREŽI: Autističnog tinejdžera može da poseti samo advokat! I ranije bio na meti vlasti
Foto: Handout / AFP / Profimedia

kambodža

ZAVRŠIO U ZATVORU ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENOJ MREŽI: Autističnog tinejdžera može da poseti samo advokat! I ranije bio na meti vlasti

Planeta -

Autistični tinejdžer iz Kambodže Kak Sovan Čaj (16) uhapšen je u junu zbog objave na Telegramu.

Kako piše BBC, napisao je tekst u kom navodno vređa zvaničnike vladajuće stranke.

Svoju porodicu nije video od juna, a UN-ovi predstavnici rekli su kako su duboko uznemireni slučajem i traže njegovo puštanje na slobodu.

Kak Sovan Čaj, prema navodima njegove porodice, gotovo da uopšte nije govorio do svoje devete godine.

U školi u glavnom gradu Kambodže, Phnom Penhu, druga deca bi mu se rugala, a on bi za vreme odmora čistio smeće u školskom dvorištu kako bi mu prošlo vreme.

"Kada razgovara sa nama, kaže tek jednu ili dve reči. Kada dođe vreme za obrok, siđe, pojede i odmah se vrati u sobu", kaže njegova majka Prum Čanta, inače aktivistkinja za ljudska prava.

Svoju porodicu nije video gotovo tri meseca

Uprkos dugom periodu neverbalnosti i slabom korišćenju reči, razvio je strah prema politici i kambodžanskoj istoriji, što nije iznenađujuće s obzirom na istoriju njegove porodice.

Njegov otac, Kak Komphear, koji je trenutno u zatvoru, bio je član Kambodžanske stranke nacionalnog spasa (CNRP), zabranjene opozicione stranke u zemlji.

Komphear bi svog sina vodio na skupove stranke.

Sovan Čaj ukrasio je svoju spavaću sobu zastavama CNRP-a, zajedno sa ostalim suvenirima, uključujući slike Džajavarmana VII, najmoćnijeg kralja Kmerskog Carstva.

Međutim, sada je njegova spavaća soba skučena zatvorska ćelija koju deli sa još 20-ak drugih. Svoju porodicu nije video gotovo tri meseca.

Uhapšen je nakon što se posvađao preko poruka u grupi u aplikaciji Telegram. Sadržaj razgovora nije u potpunosti jasan, ali Čanta kaže da je njen sin ljutito reagovao kada je član grupe koji je naklonjen vladajućoj stranci nazvao njenog muža izdajicom. Muškarac, Kambodžanin koji živi u Kanadi, zatim je poruke prosledio vlastima, kako navodi tinejdžerov advokat.

Nije prvi put da je na meti vlasti

Sat kasnije oko 20 policajaca opkolilo je porodičnu kuću, neki sa kalašnjikovima. Šest policajaca ušlo je u kuću bez naloga, tinejdžeru su stavili lisice i odvukli ga u automobil, kaže njegova majka.

Šesnaestogodišnjak je optužen za vređanje čelnika vlade i javnih zvaničnika i preti mu do dve godine zatvora.

Međutim, to nije prvi put da je na meti vlasti.

Uhapšen je i u oktobru nakon što se popeo u napušteno bivše sedište CNRP-a kako bi sakupio zastave za svoju sobu. Pušten je dva dana kasnije, ali tek nakon što je vladin glasnik Freš Njuz objavio "priznanje" u kojem se izvinio zbog "nestašluka".

U aprilu je primljen u bolnicu sa prelomom lobanje nakon što su ga dva čoveka na motoru udarila ciglom. Napadači nisu pronađeni, ali napad je bio sličan onima prema ostalim pristalicama opozicije.

U zatvoru ga može posetiti samo njegov advokat

Njegov otac je među više od 150 ljudi iz opozicije kojima se sudi iza zatvorenih vrata zbog navodnog planiranja svrgavanja vladajuće stranke, koju vodi premijer Hun Sen, jedan od svetskih vođa sa najdužim stažem.

Čanta, koja je protestovala zbog oslobađanja opozicionih političara poput svog supruga, veruje da je njen sin na meti jer su njegovi roditelji glasni kritičari vladajuće stranke.

Tinejdžerov advokat Sam Sokong jedina je osoba kojoj je dopušteno da ga poseti u zatvoru.

"Ne može da spava, pa svake noći sedi i peva pesme, a drugi zatvorenici se ljute na njega. Zabrinuti smo da bi mogli da ga povrede", kaže Sokong.

Suđenje počinje 29. septembra.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track