Najnovije vesti

ŠTA JE, TU JE! JESTE PROPAO POSAO VREDAN 39 MILIJARDI DOLARA Bela kuća: Francuski ambasador sledeće nedelje vraća se u Vašington!
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Živiti se mora

ŠTA JE, TU JE! JESTE PROPAO POSAO VREDAN 39 MILIJARDI DOLARA Bela kuća: Francuski ambasador sledeće nedelje vraća se u Vašington!

Planeta

Svetski mediji prošle nedelje pod ounakom HITNO saopštili su da je zbog propasti posla oko nabavke 12 podmornica klase "Barakuda" Pariz odlučio da povuče svoje ambasadore iz SAD, Australije i Britanije usledio je novi šok. Francuski ambasador u SAD koji je bio opozvan, sad se vraća.

Inače ovaj opoziv se smatra skandalom jer je Francuska prvi put u svojoj istoriji od kad ima diplomatske odnose sa SAD koji su uspotavljeni 1778. pozvala svog ambasadora da napusti Vašington, pošto su Sjedinjene Države zajedno sa Australijom i Velikom Britanijom formirale novi pakt AUKUS.

Ovaj novoformirani pakt je obećao vladi u Kanberi da će umesto klasičnih podmornica dobiti 12 nuklearnih

Francuski ambasador u SAD Filip Etjen vratiće se sledeće nedelje u Vašington posle telefonskog poziva predsednika SAD Džo Bajdena i Emanuela Makrona.

U razgovoru sa novinarima, portparol Bele kuće rekao je da su se dvojica lidera dogovorili da se sastanu krajem oktobra, a sastanak će se održati u Evropi. Portparol je ukazao i da su se Bajden i Makron složili da bi prošlonedeljno najavljivanje novog američko-britansko-australijskog bezbednosnog pakta imalo koristi od "otvorenih konsultacija među saveznicima". Jelisejska palata potvrdila je da će se njen izaslanik vratiti u Vašington i rekla da su se francuski predsednik i američki lider dogovorili o 'dubinskim konsultacijama' u cilju 'obnove poverenja' između dva saveznika u NATO-u.

Kurir.rs/Sputnik international

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja