NOVINARIMA U BELOJ KUĆI PREKIPELO Priterali pres sekretarku uza zid: Ovo od Bajdena više neće trpeti! VIDEO
Foto: EPA / Ken Cedeno, Shutterstock

i bilo je vreme

NOVINARIMA U BELOJ KUĆI PREKIPELO Priterali pres sekretarku uza zid: Ovo od Bajdena više neće trpeti! VIDEO

Planeta -

Više članova medijskog pula Bele kuće napalo jee u sredu pres-sekretarku Bele kuće Džen Psaki da objasni zašto je predsednik Džo Bajden odgovara tako malo pitanja poslednjih nedelja, pozivajući predsednika da održi zvaničnu konferenciju za novinare.

Bilo je mnogo primera kada je Bajden okrenuo leđa novinarima ili pomoćnicima koji su uzvikivali pitanja otkako se predsednik prvi put suočio sa kritikama zbog povlačenja SAD iz Avganistana krajem avgusta. Nedostatak transparentnosti nastavljen je dok se njegova administracija suočava sa sve većom imigrantskom krizom.

Reporter je naveo mnoga pitanja oko kojih Bajden tek treba da se izjasni, uključujući „kolaps“ pregovora oko reforme policije na Kapitol Hilu, kao i predstojeće gašenje vlade, pitajući kada će se Bajden otvoriti za zvaničnu konferenciju za novinare.

„Predsednik zna da je izabran ne samo da bi pandemiju stavio pod kontrolu i vratio ljude na posao, već da zaštiti našu demokratiju i zalaže se za ono što je ispravno i bude transparentan“, odgovorla je Psaki. „Svakako deo toga je angažovanje sa svima vama. Napomenuo bih da je 135 puta do septembra odgovarao na pitanja, tri puta prošle nedelje", prenosi Dejli Vajer.

„Ali u ovom mesecu septembru, mnoge prilike koje smo imali bile su prolazne“, pritisnuo je reporter. „Kada možemo očekivati priliku da postavimo predsedniku pitanja u formalnom okruženju?“

Psaki je odgovorio da Bajdenov izbor između održavanja formalne konferencije za štampu ili postavljanja pitanja u više neformalnih prilika ne zabrinjava Amerikance. Dodala je, međutim, da će Bajden u jednom trenutku održati drugu zvaničnu konferenciju za novinare.

Nezadovoljstvo dostupnošću Bajdena novinarima došlo je do izražaja u dramatičnom trenutku u utorak, kada je britanski premijer Boris Džonson postavio pitanja britanskim novinarima nakon njegovog bilateralnog sastanka sa Bajdenom, ali je osoblje Bijele kuće uvredilo američke izveštače.

Članovi Udruženja dopisnika Bele kuće (VHCA) potom su ušli u Psakijev ured tražeći da znaju kada će Bajden održati konferenciju za novinare.

"Cela urednička komponenta američkog bazena odmah je ušla u kancelariju Džen Psaki da registruje zvaničnu žalbu da nijedan američki izveštač nije priznat za pitanja u predsedničkoj ovalnoj kancelariji i da su svađači glasno vikali na predsednika dok je izgleda da je davao odgovor na pitanje Eda O'Kifa o situaciji na južnoj granici", napisao je u utorak predsednik Udruženja dopisnika iz Bele kuće Stivena Portnoja.

"Psaki nije bila svesna da se incident dogodio i sugerisala je da nije u poziciji da ponudi trenutno rešenje. Vaš udruživač je zatražio konferenciju za štampu. Psaki je rekao da predsednik postavlja pitanja nekoliko puta nedeljno".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track