00:22

STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNU POLITIKU, ŠTA POSLE MERKELOVE: Nameću se dva ključna pitanja

izbori u nemačkoj

STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNU POLITIKU, ŠTA POSLE MERKELOVE: Nameću se dva ključna pitanja

Planeta -

Stručnjak za međunarodnu politilku Zoran Spasić, povodom izbora koji se u nedelju održavaju u Nemačkoj ocenjuje da su ta dešavanja ne samo važna za Srbiju, već za čitavu Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu

"Ono što na početku možemo da zaključimo jeste da od kada je Angela Merkel zauzela ključnu ulogu u Evropi 2005. godine, ona je pre svega zauzela ulogu u održavanju jedinstva Evrope i same EU. Ona je jedna od retkih lidera koja je uspela da reši velike globalne izazove našeg vremena, počevši od ekonomske krize tokom 2007/2008, Bregzita, pa i ove pandemije", naglasio je Spasić.

Prema njemu, Nemačka je jedna od retkih zemalja koja je dala najbolje odgovore na pandemiju korona virusa u odnosu na druge evropske zemlje, bez obzira ne ekonomske teškoće uspela je da pruži novčanu pomoć ugroženim socijalnim kategorijama.

"To je od strane nemačkog stanovništva vrlo dobro ocenjeno", dodao je stručnjak u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Rezultati izbora ostaviće određene globalne posledice, smatra Spasić.

"Tu se nameću dva ključna pitanja i treća konstatacija, a to su da li će novi kancelar imati snage, mogućnosti i volje da održi to evropsko jedinstvo u okviru EU koje je krhko, drugo je kako će reagovati na pandemiju i na još jedan globalni izazov koji se zove Avganistan jer nam sledi nova migranstka kriza, koja se ne nazire još uvek, već tek treba da dođe", podvukao je stručnjak za međunarodnu politilku.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:05

LJUBAN KARAN: Milo Đukanović i crnogorski klanovi su pušteni niz vodu, Crna Gora neće biti kriminalna država

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja