02:20

ŠTA ZNAČE IZBORI U NEMAČKOJ ZA EU: Evo šta najviše brine Nemce

Nikad neizvesnije

ZELENI OSVOJILI NAJVIŠE GLASOVA U BERLINU: Smeši im se fotelja gradonačenika! Desničari doživeli kolaps, a CDU najgori poraz

Planeta -

Na nedeljnim izborima za lokalne parlamente u njemačkim saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg–Zapadno Pomorje, Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Meklenburg–Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 posto u usporedbi s poslednjim izborima pre pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istom nivou pa će verojatno posle 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Betina Jaraš

Poslednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Levice.

Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke i prepolovila broj glasača na sedam posto. CDU je u Berlinu sa 15 posto ostvario najgori rezultat u posleratnoj istoriji

U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament.

SPD, koji je i poslednjih pet godina vladao ovom severnom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milliona birača, pobolšao je svoj rezultat za 6,4 posto pa sada uživa podršku 37 posto birača.

Stranka Zelenih je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto.

Druga po jačini stranka u Meklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina.

CDU s kojim je SPD poslednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 odsto glasova što je pet odsto manje nego 2016.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track