Najnovije vesti

PROMENE NA VIDIKU? San Marino podržao legalizaciju abortusa: Na ženi je da odluči a država mora da je podrži
Foto: Brigitte HAGEMANN / AFP / Profimedia

ženska prava

PROMENE NA VIDIKU? San Marino podržao legalizaciju abortusa: Na ženi je da odluči a država mora da je podrži

Planeta

Stanovnici malene, katoličke republike San Marino velikom većinom su danas podržali legalizaciju abortusa, odbacivši 150 godina star zakon koji je kriminalizovao pobačaj.

Prebrojani glasovi sa 26 od 37 biračkih mesta pokazali su da 76 posto stanovnika želi legalizaciju abortusa u prvih 12 nedelja trudnoće. Abortus bi trebalo da bude legalan i u slučaju da je život majke ugrožen ili da su njeno fizičko ili psihološko zdravlje ugroženi zbog deformacija fetusa.

Na referendum je izašao 41 posto od 33.000 građana, a gotovo polovina njih su bile žene.

Katolička crkva žestoko se protivi legalizaciji pobačaja. Sada ostaje na parlamentu da legalizuje proceduru.

Žene iz San Marina moraju da odlaze u Italiju ako žele da obave proceduru koja je tamo legalizovana 1978. godine. Pristalice legalizacije ukazuju na činjenicu da čak i žrtve silovanja moraju da rizikuju svoje zdravlje i odlaze "preko" ako žele abortus.

Protivnici legalizacije abortusa tvrde da će sada besplatna kontracepcija biti dostupna i maloletnicima.

Federika Gati, koja je glasala za legalizaciju abortusa, rekla je AP-u da je na ženi da odluči da li će okončati trudnoću ili ne, a da država mora da pruži svojim građankama ovu mogućnost.

Sa druge strane, Elizabeta Mateini kaže da je ona lično protiv abortusa jer joj je trebalo dugo da začne, ali da bi abortus trebalo da bude dostupan ženama kako se ne bi obraćale "ljudima koji nisu kompetentni i tako rizikovale svoj život".

Biskup San Marina, monsinjor Andrea Turaci rekao je da je Crkva "odlučno protiv" dekriminalizacije abortusa i da bi umesto besplatnih kondoma, trebalo pružiti veću podršku majkama. "Za nas je nezamislivo da majka abortira zbog nekih ekonomskih problema", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track