ZEMLJA NA IVICI EKONOMSKOG KOLAPSA: Amerika visi sa finansijske ivice i, ako padne, povlači i ostatak sveta sa sobom
Foto: Profiemdia

problem sa zaduživanjem

ZEMLJA NA IVICI EKONOMSKOG KOLAPSA: Amerika visi sa finansijske ivice i, ako padne, povlači i ostatak sveta sa sobom

Planeta -

Reč je o igri "kukavice" sa globlanom ekonomijom.

Sjedinjene Države vise sa ivice, zbog potrebe da Kongres podigne limit novca koji američka vlada može da pozajmi. Ako stvari krenu naopako, posledice neće osetiti samo SAD,

Kako američka vlada troši više nego što zarađuje, dužnička kriza će zaustaviti njihove isplate - plata vojnicima, penzija državnim činovnicima, beneficija ostalima. A ako SAD ne može da plati kamatu za svoje dugove, onda će kamatna stopa po kojoj pozajmljuje novac najverovatnije skočiti, što znači da će cene hipoteka, kredita za automovile, kamate za kreditne kartice skočiti.

Milioni Amerikanaca će verovatno ostati bez posla i spori oporavak posle pandemije će nestati. Kako je stabilnost američkog duga osnova globalne ekonomije, bankrot Vašingtona bi mogao da gurne ostatak sveta u žestoku krizu, ocenjuje CNN.

Nezamisliva priroda ovih posledica je razlog zašto nervozni političari u Vašingtonu generalno posle nekog perioda oklevanja i natezanja, stisnu petlju i glasaju usred noći za podizanje limita zaduživanja. Ovoga puta, situacija je drugačija.

Republikanci neće da se igraju jer misle da su demokrate predsednika Džoa Bajdena van kontrole i troše kao pijani mornari i da će taj njihov trošak dodatno nabiti nacionalni dug, koji je trenutno 29 triliona dolara.

Njihov stav je, piše CNN koji je naklonjen demokratama, priliko licimeran.

Demokrate su više puta podržale republikance u podizanju granice zaduživanja dok su na vlasti bili republikanski predsednici. Uz to, navodi medij, granica duga mora da bude podignuta kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci napakovali zemlji glasanjem za masivna smanjenja porera koja su favorizovala bogate u preme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. To je bilo, navodi CNN, kao da je cela zemlja otišla nedelju dana u Las Vegas i sad odbija da plati račune.

Republikanci, pak, žele da operu ruke od svake odgovornosti i optuže demokrate da su dovele zemlju u bankrot, dok Bajden nudi paket pomoči vredan 4 hiljade milijardi dolara, koji bi mogao da pomogne manje bogatim Amerikancima. Pošto je toliko toga na kocki, demokrate nemaju mnogo izbora nego da usvoje podizanje limita zaduživanja na svoju ruku - i plate političku cenu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track