SEKRETARICA KOMANDANTA KONC LOGORA U BEKSTVU: 96-godišnja Nemica nije želela na suđenje! Upala u taksi i nestala!
Muzej na mestu koncentracionog logora Štuthof, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

bruka

SEKRETARICA KOMANDANTA KONC LOGORA U BEKSTVU: 96-godišnja Nemica nije želela na suđenje! Upala u taksi i nestala!

Planeta -

96-godišnja Nemica pobegla je uoči početka suđenja u četvrtak po optužnici za pomaganje i podržavanje masovnog ubistva u nacističkom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, rekao je portparol suda, prenosi ynetnews.

Irmgard Furčner je optužena da je kao 18-godišnjakinja doprinela ubistvu 11.412 ljudi dok je bila daktilografkinja u koncentracionom logoru Štuthof između 1943. i 1945. godine.

"Optužena je u bekstvu", rekla je portparol suda Frederik Milhofer. „Rano ujutru napustila je svoj dom taksijem u pravcu stanice metroa".

Za njom je izdata poternica.

Njeno trenutno mesto boravka nije poznato. Optužbe se ne mogu čitati ako Furšnerova, kojoj se sudi na sudu za adolescente zbog svojih mladih godina u vreme navodnih zločina, lično ne prisustvuje sudu, prenosi ynetnews.

Prema drugim medijskim izveštajima, okrivljena je saslušana kao svedok tokom proteklih nacističkih suđenja i tada je rekla da joj je bivši SS komandant Štuthofa Pol Verner Hop diktirao dnevna pisma i radio poruke. Ipak, Furšner je izjavila da nije bila svesna ubistava koja su se dogodila u logoru dok je tamo radila, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track