SVE IH VRAĆAMO KUĆI: Presreli stotine migranata koji na pretrpanim brodovima pokušavaju da stignu do SAD
Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

očajni ljudi

SVE IH VRAĆAMO KUĆI: Presreli stotine migranata koji na pretrpanim brodovima pokušavaju da stignu do SAD

Planeta -

I Kuba i Bahami su saopštili da će migrante vratiti na Haiti. Očekuje se da će repatrijacija početi u četvrtak.

Bahamske i kubanske vlasti presrele su na moru stotine Haićana koji pokušavaju da dođu do SAD-a i vratile ih na Haiti.

Obrambene snage Bahama saopštile su da su rasporedile patrolna plovila na jugoistoku Bahama za obranu od "migrantskog talasa" s Haitija, najsiromašnije zemlje u Amerikama, koja se bori sa sve dubljom humanitarnom i političkom krizom.

Ta su plovila presrela više od 1000 Haićana proteklih 10 dana, navele su obrambene snage postavivši ove sedmice fotografije na svojoj Fejsbuk stranici na kojima se vide mali pretrpani ribarski čamci.

"Obrambene snage Bahama još jednom pozivaju pojedince da se suzdrže od dugih opasnih putovanja u riskantnim plovilima za vreme kojih riskiraju živote mnogih ljudi", rečeno je.

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je neutvrđen broj migranata sa Haitija poslednjih nedelja takođe stigao brodom na obale istočnih i centralnih pokrajina u pokušaju da stignu do Floride.

I Kuba i Bahami saopštili su da će migrante vratiti na Haiti. Obrambene snage Bahama navele su kako se očekuje da će repatrijacija početi u četvrtak.

Ranije ovog meseca, predsednik Dominikanske Republike Luis Abinader, koja deli karipsko ostrvo Hispaniolu sa Haitijem, rekao je na Generalnoj sednici UN da Haiti "već postaje regionalni problem".

Oko 30.000 Haićana stiglo je proteklih nedelja na granicu SAD-a i Meksika, tražeći azil u Sjedinjenim Državama. Američke vlasti proterale su oko 5000 ljudi natrag na Haiti.

migranti, Teksas, Rio Grande
foto: Profimedija

Državu sa oko 11 milijuna stanovnika već je pogodio nagli porast kriminala, glad i politička kriza pre ubistva predsednika i snažnog zemljotresa.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da je "potrebno raditi na sigurnim, urednim i redovnim migracijama" i da se najprije mora rešiti osnovni uzrok - "nepravedni međunarodni poredak i prevladavajuća nejednakost".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track