AMERIČKA MORNARICA UKIDA POSADE: Evo šta stoji u izveštaju Kongresa o razvoju površinskih i podmorničkih dronova VIDEO
Ilustracija, Foto: Screenshot YT/Military TV

oružje

AMERIČKA MORNARICA UKIDA POSADE: Evo šta stoji u izveštaju Kongresa o razvoju površinskih i podmorničkih dronova VIDEO

Planeta -

Američka mornarica želi da razvije i nabavi tri tipa velikih bespilotnih plovila (UV) pod nazivom Velika bespilotna površinska vozila (LUSV), Srednja bespilotna površinska vozila (MUSV) i izuzetno velika bespilotna podmornica (XLUUV).

Predloženi mornarički budžet za fiskalnu 2020. godinu zahteva 434,1 milion dolara za finansiranje istraživanja i razvoja za ove velikih dronova i njihove tehnologije.

Mornarica želi da ih nabavi u sklopu nastojanja da mornaricu prebaci na šaroliki raspored flote. U poređenju sa sadašnjom arhitekturom flote, ova distribuiranija arhitektura će uključivati manji deo većih brodova (poput nosača aviona velikih paluba, krstarica, razarača, velikih amfibijskih brodova i velikih brodova za snabdevanje), veći deo manjih brodova ( kao što su fregate, korvete, manji amfibijski brodovi i manji brodovi za snabdevanje) i novi treći nivo velikih dronova.

Mornarica predviđa da LUSV -i imaju dužinu od 200 do 300 stopa i da imaju deplasmane pri punom opterećenju od 1.000 tona do 2.000 tona, što bi ih učinilo veličinom korvete. (tj. brod veći od patrolnog broda i manji od fregate). Mornarica želi da LUSV budu jeftini, izdržljivi, rekonfigurabilni brodovi zasnovani na komercijalnim brodovima, sa dovoljnim kapacitetom za nošenje različitih modularnih tereta-posebno protiv površinskog ratovanja (ASuV) i udarnog tereta, što znači uglavnom rakete more-more i more-kopno.

Iako se nazivaju bezpilotni, LUSV bi se mogli preciznije opisati kao izborni brodovi ili brodovi sa lakom posadom, jer ponekad mogu imati nekoliko članova posade, posebno u bliskoj budućnosti jer Mornarica razvija tehnologije i operativne koncepte koji omogućuju LUSV.

Mornarica definiše MUSV kao dugačke 15 do 60 metara, sa istisninama otprilike 500 tona, što bi ih učinilo veličinom patrolnog plovila. Mornarica želi da MUSV, poput LUSV, budu jeftini, izdržljivi, rekonfigurabilni brodovi koji mogu primiti različite korisne terete. Početno korisno opterećenje za MUSV -e treba da budu obavještajni, nadzorni i izviđački (ISR) teretni sistemi i sistemi za elektronsko ratovanje (EV).

Prvih pet XLUUV finansirano je 2019. godine; gradi ih Boing i otprilike su veličine vagona. Mornarica želi nabavku dodatnih XLUUV -a počevši od 2020. godine. Mornarica želi da koristi XLUUV-e za, između ostalog, tajno raspoređivanje minopostavljača Hammerhead, koji bi bio vezan za morsko dno i naoružan antispodmorničkim torpedom, uglavnom sličnim CAPTOR (inkapsulirano torpedo) iz doba Hladnog rata.

Veliki UV programi Mornarice postavljaju brojna nadzorna pitanja za Kongres, uključujući i pitanja koja se odnose na analitičku osnovu za distribuiraniju arhitekturu flote; strategije nabavke mornarice za ove programe; tehnički, raspored i rizik troškova u programima; predložene godišnje stope nabavki za programe; implikacije programa na industrijsku bazu; potencijalne implikacije za pogrešan proračun ili eskalaciju na moru; kadrovske implikacije programa; i da li je Mornarica precizno odredila cenu posla koji namerava da uradi na programima za dotičnu fiskalnu godinu.

Prilikom označavanja predloženih budžeta Mornarice za FI2020 i FI2021, odbori za odbranu Kongresa izrazili su zabrinutost zbog toga da li strategije nabavke mornarice pružaju dovoljno vremena za adekvatan razvoj koncepata i ključnih tehnologija za ove velike dronove, posebno LUSV, i uključuju zakonodavne odredbe namenjene reši ove zabrinutosti. Kao odgovor na ove nadoknade, mornarica je restrukturirala svoju strategiju nabavke za program LUSV tako da bude u skladu sa ovim zakonskim odredbama i da obezbedi više vremena za razvoj operativnih koncepata i ključnih tehnologija pre nego što uđe u serijsku proizvodnju jedinica za primenu, kaže se u izveštaju kongresnog odbora.

Kurir.rs/USNI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track