PRVI PARLAMENTARNI IZBORI U KATARU: Manje od 10 posto građana ima pravo glasa, biraju dve trećine Veća Šure
Foto: EPA/ NOUSHAD THEKKAYIL

prvi put

PRVI PARLAMENTARNI IZBORI U KATARU: Manje od 10 posto građana ima pravo glasa, biraju dve trećine Veća Šure

Planeta -

Državljani Katara danas su počeli da izlaze na prve parlamentarne izbore u toj zalivskoj zemlji, na kojima se bira dve trećine savetodavnog veća Šure.

Birači su počeli da pristižui na izborna mesta, muškarci i žene posebno, kako bi izabrali 30 članova tela koje ima 45 mesta. Vladajući emir imenovaće preostalih 15 članova Veća.

"S mogućnošću glasanja, osećam da je ovo novo poglavlje", rekla je Rojtersu Munira, autorka knjiga za decu. "Zaista sam srećna zbog broja žena kandidatkinja", dodala je ona

Osamnaest žena je među 183 kandidata koji se nadaju da će biti izabrani u 30 okruga u zemlji.

Veće će imati zakonodavnu vlast, što znači da će odobravati opštu državnu politiku i proračun, ali nema kontrolu nad obranom ni ekonomskom i investicionom politikom te male, ali naftom bogate zemlje koja ne dozvoljava postojanjepolitičkih stranaka.

Kampanja se odvijala na društvenim mrežama, na sastancima u zajednicama i plakatima uz puteve.

Izbori su pokazatel da vladajuća katarska porodica Al-Tani "ozbiljno razmatra da simbolički podeli vlast, ali i da zaista institucionalno podeli vlast sa drugim katarskim plemenskim grupama", rekao je Alen Fromherc, direktor Centra za bliskoistočne studije državnog univerziteta u Džordžiji.

Izbori, koji su odobreni 2003. ustavnim referendumom, odvijaju se uoči Svetskog prvenstva u fudbalu u Dohi naredne godine.

Zamjenik katarskog premijera i ministar spoljnih poslova, šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani, prošlog meseca je izbore opisao kao novi "eksperiment" i upozorio da se ne može očekivati od Veća da već prve godine ima "punu ulogu bilo kojeg parlamenta."

Zbog velikog broja stranih radnika u Kataru, najvećem proizvođaču prirodnog gasa na svetu, njegovi državljani čine tek 10 posto od ukupno 2.8 miliona stanovnika, a čak ni svi oni koji su unutar tih deset posto nemaju pravo glasa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track