MISTERIJA Zašto u Pandorinim papirima nema ni slova o najbogatijim ljudima na svetu?
Foto: Profimedia / AHMET SEL/SIPA, Profimedia, AP

UZBUNA U PORESKIM RAJEVIMA

MISTERIJA Zašto u Pandorinim papirima nema ni slova o najbogatijim ljudima na svetu?

Planeta -

Upadljiv je izostanak američkih milijardera Džefa Bezosa, Ilona Maska, Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, čije se bogatstvo meri stotinama milijardi

Kako to da u "Pandorinim papirima" nema ni slova o najbogatijim ljudima na planeti - Ilonu Masku (199,8 milijardi dolara), Džefu Bezosu (191,4 milijarde dolara), Bilu Gejtsu (129,7 milijardi dolara) ili Vorenu Bafetu (100,1 milijarda dolara)?

Ovo pitanje postavili su mnogi nakon što je međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara počeo da objavljuje izvode iz čak 11,9 miliona tajnih dokumenata koji se odnose na utaju preko ofšor kompanija u 14 poreskih rajeva.

Velike olakšice

Četvorica američkih milijardera imaju zajedničko bogatstvo od preko 500 milijardi dolara i logično bi bilo da su oni među onima koji plaćaju najveći porez i koriste razne olakšice.

Kako prenosi Dejli mejl, finansijski eksperti navode da je poreski sistem u SAD takav da se velike olakšice dobijaju za humanitarne i dobrotvorne donacije, što bogati Amerikanci često koriste. Na drugoj strani, u "Pandorinim papirima" se ne pominju Kajmanska ostrva, koja su omiljeni poreski raj za američke državljane.

Zanimljive optužbe sa istoka...
Zanimljive optužbe sa istoka...foto: Profimedia

Spekulacije ruskih medija - Da li CIA stoji iza svega?

Zanimljiva je i spekulacija koja se pojavila u ruskim medijima da iza objavljivanja "Pandorinih papira" stoji američka Centralna obaveštajna agencija (CIA).

Naime, kako prenosi portal Raša tudej, sedište međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara nalazi se u Vašingtonu.

Objavljeno je skoro tri terabajta poverljivih podataka o ofšor kompanijama. U tim papirima se nalaze političari, moćnici, slavne ličnosti, pripadnici kraljevskih porodica i verski lideri. Upadljiv je izostanak političara iz SAD, bilo republikanaca ili demokrata.

U istrazi je učestvovalo preko 600 novinara iz 150 medija iz 117 zemalja. U njima se pominje 330 političara i 130 milijardera sa Forbsove liste. Većina kompromitujućih dokumenata se odnosi na državljane Rusije, zemalja Južne Amerike i Azije.

Finansijski stručnjaci smatraju da superbogati Amerikanci uglavnom plaćaju tako niske poreze da i nemaju toliko motiva da traže poreske oaze u inostranstvu na kojima će skrivati svoje milijarde od poreznika.

Američki istraživački portal ProPublica nedavno je posle uvida u poreske izveštaje otkrio da Bezos 2007. i 2011. godine i Mask 2018. godine nisu platili ni dolara saveznog poreza na dohodak. Najbogatijim Amerikancima naruku ide i činjenica da njihovo veliko bogatstvo ne leži u prihodima, već u imovini, koja se uglavnom nalazi u deonicama.

Tramp i Soroš

ProPublica prenosi da Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, koji je "težak" 59 milijardi dolara, nije platio ni dolara poreza u poslednjih pet godina.

Džordž Soroš, investitor i filantrop s bogatstvom od 8,6 milijardi dolara (305. na svetu), nije platio ni dolara saveznog poreza tri godine zaredom - od 2016. do 2018.

Poreski raj u SAD - Južna Dakota kao Švajcarska

Iako u "Pandorinim papirima" nema američkih državljana, ima američkih država.

Jedna od njih je Južna Dakota, koja je postala poreski raj poput Švajcarske ili Devičanskih Ostrva. Fondovi u ovoj državi su se učetvorostručili u poslednjih deset godina, na čak 360 milijardi dolara, zahvaljujući zakonu koji štiti pristup imovini u slučaju bilo kakvih civilnih parnica, među kojima je i razvod braka.

Portal navodi da je srušen osnovni mit o poreskom sistemu - da svako plaća svoj deo poreza, tj. da najbogatiji plaćaju najviše! Upravo je suprotno.

Prosečno američko domaćinstvo, koje zarađuje 70.000 dolara godišnje, plaća porez 14 odsto. Istovremeno, najbogatiji prijavljuju finansijske gubitke, što im takođe smanjuje porez.

Njujork tajms prenosi da je Donald Tramp, zahvaljujući tim gubicima, platio nula dolara poreza u deset od poslednjih 15 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track