TALIBANI SA IRANOM DOGOVARAJU TRGOVINU: Zaboravili na razlike, pokušavaju da izbegnu ekonomski KOLAPS zbog prazne blagajne!
Foto: EPA / JALIL REZAYEE

sastali se

TALIBANI SA IRANOM DOGOVARAJU TRGOVINU: Zaboravili na razlike, pokušavaju da izbegnu ekonomski KOLAPS zbog prazne blagajne!

Planeta -

Lideri talibana sastali su se sa iranskim zvaničnicima kako bi ojačali trgovinske odnose ključne za punjenje blagajne Avganistana koji se nalazi na ivici ekonomskog kolapsa, izjavio je danas njihov portparol Bilal Karimi.

Karimi je rekao da su se talibanski lideri u ponedeljak sastali sa delegacijom iz susednog Irana sa kojom je dogovoreno da se poveća trgovina na graničnom prelazu Islam Kala sa osam sati dnevno na 24 i da bolje regulišu naplatu tarifa.

Granični prelaz Islam Kala je ključni izvor prihoda za Avganistan.

Velika Britanija je danas poslala dva svoja izaslanika na sastanak sa najvišim talibanskim zvaničnicima, rekao je portparol britanskog premijera, ali nije saopštio više detalja.

Otkako su talibani preuzeli vlast strani donatori su obustavili pomoć Avganistanu, a Svetska banka i Međunarodni monetarni fond su obustavili isplate.

Devizne rezerve Centralne banke Avganistana od oko devet milijardi dolara takođe su zamrznute, od kojih se većina nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / JALIL REZAYEE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track