PUTIN ANALIZIRAO NOVU GASNU KRIZU U EVROPI Ovi FAKTORI su glavni krivci za NESTAŠICU!
Foto: Shutterstock, Evgeniy Paulin / Sputnik / Profimedia

Energetika

PUTIN ANALIZIRAO NOVU GASNU KRIZU U EVROPI Ovi FAKTORI su glavni krivci za NESTAŠICU!

Planeta -

Cena prirodonog gasa u Evropi i dalje raste. Trenutno se približila vrednosti od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Za sad za nestašicu "plavog goriva" krivac je više faktora od hladnog vremena preko pokušaja da se pređe na alternativne izvore energije do trke sa Azijom u kupovini ovog energenta koji postaje sve važniji.

Tako jedan od najglavnijih krivaca za ispraženjan skladišta gasa, koja na vreme nisu napunjena jeste neubičajeno hladna zima 2020/2021 koja je trajala sve do kraja aprila 2021., a pri tome i neke ishitrene akcije u enerhteskom sektoru prete ozbiljnoj neravnoteži, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Dobro je poznato da globalno energetsko tržište ne toleriše gužvu. Investicioni planovi u ovoj oblasti su dugoročne prirode. Stoga oštre, ishitrene akcije mogu dovesti do (a sudeći prema današnjoj situaciji na tržištu dovelo je do) ozbiljnih neravnoteža kakve se sada primećuju na evropskom energetskom tržištu, gde se ove godine istovremeno razvilo nekoliko nepovoljnih faktora ", rekao je Putin govoreći na sastanku vlade o energetici.

Rusija je, rekao je Putin, "uvek bila i nastavlja da bude pouzdan snabdevač gasa potrošačima širom sveta - i u Aziji i u Evropi. Rusija uvek ispunjava sve svoje obaveze u potpunosti - i želeo bih da naglasim reč" SVE." Ruski predsednik je sugerisao da je rastuća globalna potražnja za energijom znak postepenog oporavka planete od prošlogodišnje krize povezane sa koronavirusom, i rekao da bi ruski energetski gigant Gazprom mogao da postigne novi rekord u isporukama gasa u Evropu ove godine, premašivši rekorde postavljene 2018. Prema Putinovim rečima, kompanija je već isporučila regionu 15 odsto više plavog goriva u prvih devet meseci 2021. godine nego što je imala u istom periodu prošle godine.

Vladimir Putin
foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool

Putinova analiza pada snabdevanja

Putin je pripisao trenutni pad snabdevanja nizu faktora, sugerišući da se kurs Evropske unije u korist kratkoročnih ugovora sa dobavljačima, skraćivanje dugoročnih obaveza u snabdevanju i zavisnost od razmena gasa pokazao kao "očigledna greška". "

Drugi faktori, prema Putinovim rečima, uključuju smanjenje rezervi gasa kao podzemnih skladišta zahvaljujući neuobičajeno hladnoj zimi i proleću 2020-2021, i neuspeh u punjenju zaliha u mesecima od tada.

Prevelika zavisnost od zelene energije - poput energije vetra - takođe se pokazala problematičnom, rekao je Putin, ukazujući na zavisnost izvora energije od prirodnih faktora.

"Neophodno je istaći da se energetski bilans Evrope značajno promenio u protekloj deceniji. Mnoge zemlje u regionima odbacile su ugalj i nuklearnu energiju u korist energije vetra, koja zavisi od vremena."

U isto vreme, predsednik je rekao da isporuke ruskog gasa u Evropu pomoću novoizgrađenih cevovoda smanjuju emisije staklenika skoro 5,6 puta i omogućavaju pumpanje energije pod većim pritiskom.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track