RUSIJA NE PRESTAJE SA CRNIM REKORDIMA: Nikad više umrlih od korone u jednom danu, u određenim oblastima uvode se kovid propusnice
Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

više od 900

RUSIJA NE PRESTAJE SA CRNIM REKORDIMA: Nikad više umrlih od korone u jednom danu, u određenim oblastima uvode se kovid propusnice

Planeta -

Rusija je danas oborila novi crni rekord - prvi put je imala više od 900 umrlih od korone u 24 časa.

U poslednja 24 časa u Rusiji je od koronavirusa umrlo 929 ljudi, što predstavlja novi "rekord" za tu zemlju u protekla dva dana. Juče je registrovano 895 smrtnih slučajeva.

Spora vakcinacija pogoduje širenju bolesti zbog čega su, navodi AFP, pojedine oblasti bile prinuđene da uvedu kovid propusnice.

Vlasti su registrovale i 25.133 novozaražena.

Sa 212.625 umrlih od Korone, Rusija je najpogođenija zemlja Evrope. Međutim, kako se vladine brojke temelje na vrlo restriktivnoj definiciji smrti od kovida-19, veruje se da je broj mrtvih daleko veći.

Zavod za statistiku Rosstat, koji ima širu definiciju smrti u pandemiji, krajem leta je objavio da je od korone umrlo 350.000 ljudi.

Broj umrlih i novozaraženih ne prestaje da raste proteklih dana. Kako bi zaštitila ekonomiju, ruska vlada nije od proleća prošle godine uvodila stroge epidemiološke mere i "vruć krompir" je prebacila u ruke regionalnih vlasti.

Zbog širenja bolesti i nedovoljne vakcinisanosti populacije, u šest oblasti je uvedena kovid propusnica za ulazak u restorane, kulturna i sportska dešavanja.

Rusija je žestoko pogođena zaraznijim delta sojem virusa, a epidemiju dodatno pogoršava spora vakcinacija, odbijanje vlasti da uvedu strožije mere i nepoštovanje postojećih.

Procenjuje se da je manje od 30 posto Rusa u potpunosti vakcinisano, iako Rusija ima nekoliko domaćih vakcina, uključujući Sputnjik V.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track