RUSIJA OBEĆALA POVEĆANJE ISPORUKE GASA EVROPI Peskov: Sve zavisi od tražnje, ugovornih obaveza i komercijalnih sporazuma!
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Severni tok 1 i 2 postaju ključni

RUSIJA OBEĆALA POVEĆANJE ISPORUKE GASA EVROPI Peskov: Sve zavisi od tražnje, ugovornih obaveza i komercijalnih sporazuma!

Planeta -

Rusija ima potencijal da poveća isporuke prirodnog gasa Evropi, u kojoj skok cena tog energenta ugrožava potrošače, saopšteno je danas u Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postojeće tranzitne rute dozvoljavaju povećanje isporuke i pre nego što počne s radom novi gasovod Severni tok dva kojim treba da se prenese ruski gas do Nemačke.

"Ima potencijala, sve zavisi od tražnje, ugovornih obaveza i komercijalnih sporazuma", rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

Cene gasa koje su znatno porasle u Evropi pale su danas pošto je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi njegova zemlja mogla da proda više gasa evropskim kupcima preko svog domaćeg tržišta, pored postojećih dugoročnih ugovora.

Ruski vicepremijer Aleksander Novak rekao je juče da bi pokretanje Severnog toka dva brzo stabilizovalo evropska energetska tržišta, što su neki u Evropi videli kao pokušaj da se podstaknu regulatorna tela da ubrzaju odobrenje novog gasovoda.

Upitan o Novakovom komentaru, Peskov je odgovorio da Rusija može da poveća isporuke gasa preko postojećih ruta.

Na jučerašnjem sastanku vlade posvećenom pitanjima energije Putin je rekao da je brzo rastuća tražnja uz globalni ekonomski oporavak od pandemije uticala na povećanje cena gasa u Evropi. Kao faktore naveo je i hladnu zimu i manju proizvodnju energije iz alternativnih izvora.

Putin je medjutim rekao da ključnu ulogu igra i pokušaj EU da promeni pristup i predje sa dugoročnih ugovora za snabdevanje na direktno trgovanje gasom.

Putin je odbacio kritiku nekih evropskih političara koji su naveli da odbijanje Rusije da poveća isporuke utiče na povećanje cena.

"Rusija je uvek bila pouzdan snabdevač gasa potrošačima širom sveta u Evropi i Aziji i uvek je u potpunosti ispunjavala svoje obaveze, to želim da naglasim", rekao je Putin.

On je rekao da su isporuke ruskog gasa Evropi u prvih devet meseci ove godine porasle 15 odsto u odnosu na isti period 2020 i dodao da bi ove godine mogao da bude ostvaren novi rekord.

On je odbacio i tvrdnju Ukrajine da Moskva pokušava da smanji isporuke preko ukrajinske teritorije u očekivanju puštanja u rad gasovoda Severni tok dva. Putin je rekao da je Rusija preko Ukrajine prevezla osam odsto više gasa nego što je predvidjeno sadašnjim ugovorom o tranzitu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track