RUSIJA POZIVA TALIBANE NA MEĐUNARODNE PREGOVORE: Na razgovore o Avganistanu pozvani i predstavnici Kine, Irana, Pakistana i Indije
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

prikupljaju humanitarni materijal

RUSIJA POZIVA TALIBANE NA MEĐUNARODNE PREGOVORE: Na razgovore o Avganistanu pozvani i predstavnici Kine, Irana, Pakistana i Indije

Planeta -

Rusija će pozvati talibane da učestvuju u međunarodnim pregovorima o Avganistanu koji će se 20. oktobra održati u Moskvi, rekao je danas izaslanik Kremlja u toj zemlji.

Kako prenose ruske novinske agencije, ruski izaslanik Zamir Kabulov nije odgovorio ko će od talibana biti pozvan na razgovore.

Kina, Iran, Pakistan i Indija, koji zajedno sa Rusijom čine takozvani Moskovski format za Avganistan, takođe su pozvani na pregovore čiji dnevni red ni nivo predstavnika još nisu poznati.

Međunarodna konferencija u Moskvi biće održana posle vanrednog sastanka na vrhu G20, koji se održava 12. oktobra i koji će biti posvećen humanitarnoj situaciji u Avganistanu.

Kabulov je u četvrtak rekao da Rusija konkretno radi na slanju humanitarne pomoći Avganistanu, dodajući da se prikuplja "materijal" koji će se poslati.

Talibani su u avguistu zauzeli Kabul posle munjevite ofanzive u kojoj je pala vlada koju je podržavao Zapad.

Talibani su se tako vratili na vlast 20 godina pošto su ih svrgnule Sjedinjene Države, donoseći niz izazova - pre svega bezbednosnih - za susedne zemlje i šire.

Rusija pomno prati stanje u Avganistanu koji su sovjetske snage deset godina držale pod okupacijom, dok se 1989. nisu povukle nakon krvavog rata.

Moskva smatra talibane terorističkim pokretom, ali već godinama vodi dijalog sa njima.

Kremlj je bio pomirljiv nakon njihovog novog dolaska na vlast i, navodno, veruju njihovim obećanjima da neće dopustiti "terorističkim" organizacijama da učvrste u zemlji, da neće napadati susjedne zemlje i da će zaustaviti krijumčarenje heroina i opijuma.

Rusija je letos ipak održala zajedničku vojnu vježbu sa savezničkim snagama iz srednje Azije, zabrinutim zbog destabilizacije na njihovim granicama.

Kabulov je rekao i da Rusija "ne žuri" sa pretresanjem pitanja ukidanja UN-ovih sankcija talibanima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track