IZA KULISA NOVE JEDINICE CIA: Formirana kancelarija za praćenje Kine, nije prva te vrste, evo koliko su druge bile uspešne! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

odlučno

IZA KULISA NOVE JEDINICE CIA: Formirana kancelarija za praćenje Kine, nije prva te vrste, evo koliko su druge bile uspešne! VIDEO

Planeta -

Karijerni diplomata koga je američki predsednik Džo Bajden imenovao za rukovodioca Centralne obaveštajne agencije, stvara jedinicu na visokom nivou čiji je cilj izoštravanje fokusa agencije na Kinu, u vreme napetih odnosa između dve najveće svetske ekonomije.

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je u četvrtak da Kineski misijski centar koji uspostavlja "rezove u svim područjima misije agencije", ističući da je zabrinutost CIA "pretnja dolazi od kineske vlade, a ne njenih ljudi".

Visoki zvaničnik CIA uporedio je Bernsovo stvaranje kineske jedinice sa uskim fokusom agencije na Rusiju tokom Hladnog rata i njenom koncentracijom na borbu protiv terorizma nakon napada 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington. Nijednu takva jedinica na visokom nivou koja se eksplicitno fokusira na Kinu nije ranije osnovala agencija, čak i nakon oštrih napada na Kinu od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih pomoćnika.

Nova kineska jedinica bila je jedna od nekoliko izmena koje su proizašle iz opsežnog pregleda koji je agencija pokrenula prošlog proleća, rekao je visoki zvaničnik govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

U prvim mesecima Bajdenove administracije odnosi sa Pekingom pogoršali su se zbog dubokih razlika po mnogim pitanjima, uključujući ljudska prava, Hongkong i Južnokinesko more. Ali najviši zvaničnici obe zemlje sastali su se ove nedelje kako bi poboljšali komunikaciju i pripremili teren za virtuelni sastanak predsednika do kraja godine.

Drugi potezi agencije uključuju spajanje iranskog misijskog centra koji je Trampova administracija uspostavila u širu jedinicu na Bliskom istoku i spajanje jedinice koja se fokusira na Koreju sa širom jedinicom za istočnu Aziju i Pacifik, rekao je zvaničnik.

Berns je rekao da CIA takođe otvara radno mesto za glavnog tehnološkog direktora, kao i novu kancelariju pod nazivom Transnacionalni centar za tehnološke misije. Ova jedinica, rekao je visoki zvaničnik, omogućiće agenciji da se pažljivije fokusira na pitanja kao što su globalno zdravlje, klimatske promene, humanitarne katastrofe i poremećaji izazvani novim tehnologijama.

Agencija će takođe stvoriti program u okviru kojeg bi ohrabrila kvalifikovane zaposlene da služe kao "tehnološki saradnici" godinu ili dve u privatnoj industriji.

Visoki zvaničnik rekao je da je agencija takođe postavila "ćeliju za incidente" kako bi nadzirala odgovore na misterioznu bolest poznatu kao "Havanski sindrom" koja je pogodila brojne diplomate i zaposlene u CIA, od kojih je nekima "dijagnostikovana stvarna šteta".

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track