OŠTEĆENA AMERIČKA PODMORNICA SE VRATILA U BAZU: Kreće istraga u šta je udarila u Južnom kineskom moru! Evo po čemu je jedinstvena!
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

misterija

OŠTEĆENA AMERIČKA PODMORNICA SE VRATILA U BAZU: Kreće istraga u šta je udarila u Južnom kineskom moru! Evo po čemu je jedinstvena!

Planeta -

Američka podmornica na koja je oštećena u sudaru sa nepoznatim podvodnim objektom u Južnom kineskom moru prošlog vikenda stigla je u luku Guam, saopštila je mornarica u petak.

Nisu bili dostupni dodatni detalji o okolnostima sudara ili obimu štete na USS Konektikat ali je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog onoga što se dogodilo.

"Kao uključena strana, SAD bi trebale detaljno razjasniti situaciju u kojoj se nesreća dogodila, uključujući lokaciju, namjeru plovidbe, detalje nesreće, na primjer sa čime se tačno sudario, je li izazvao nuklearno curenje i je li oštetio je lokalno morsko okruženje ", rekao je u petak novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Kada je obelodanila nesreću 2. oktobra, američka pacifička flota je rekla da nije bilo oštećenja na nuklearnom pogonskom sistemu podmornice i da još nije utvrdila koji je podvodni objekt pogođen. Nije rečeno gde se sudar dogodio, ali drugi zvaničnici su rekli da se to dogodilo u Južnom kineskom moru.

Kina polaže potpuni suverenitet nad Južnokineskim morem, stav koji ne prihvataju Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Kina protestuje zbog prisustva američke mornarice u tom području. Južno kinesko more jedno je od mnogih tačaka rastućih sukoba između Vašingtona i Pekinga, uključujući status Tajvana, ostrva za koje Kina tvrdi da je njegovo.

Podvodni sudar američke podmornice u Južnom kineskom moru bio je neobičan, a mornarica je rekla da je u toku istraga. Oko 11 članova posade zadobilo je povrede za koje mornarica kaže da su se kretale od umjerenih do lakših, uključujući ogrebotine i modrice.

Konektikat, sa sedištem u Bremertonu u Vašingtonu, jedna je od tri jurišne podmornice klase Sivulf u floti mornarice. Ove podmornice su dizajnirane tokom Hladnog rata, imajući u vidu mornaricu bivšeg Sovjetskog Saveza, kako bi poboljšale sposobnost SAD da napadaju podmornice i površinske brodove. Svaki upravlja sa posadom od oko 140 ljudi.

Džao, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, rekao je da je nesreća izložila "ozbiljnu pretnju i značajan rizik po regionalni mir i stabilnost" koje predstavljaju američke pomorske operacije u Južnom kineskom moru s ciljem osporavanja kineskih zahteva za bukvalno čitav strateški plovni put. On je takođe optužio Sjedinjene Države da odlažu objavljivanje informacija o sudaru, i ponovio je primedbe Kine na sporazum objavljen prošlog meseca da se Australiji obezbede podmornice na nuklearni pogon u onome što Peking vidi kao deo kampanje za borbu protiv rastuće vojske i ekonomska moć u Aziji.

"Američka strana bi trebala napustiti svoj stari hladni rat i razmišljanje bez ikakvih suma i uske geopolitičke koncepte i zaustaviti ovaj pogrešan pristup koji podriva miran i stabilan razvoj regiona", rekao je Džao.

Kurir.rs/Stars end strajps

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track