Najnovije vesti

HAVANA SINDROM UZNEMIRIO I NEMCE: Policija počela da se bavi misterioznom bolešću koja kosi američke zvaničnike!
Foto: EPA/Clemens Bilan, Profimedia

drama

HAVANA SINDROM UZNEMIRIO I NEMCE: Policija počela da se bavi misterioznom bolešću koja kosi američke zvaničnike!

Planeta

Nemačka policija istražuje nekoliko slučajeva misterioznog "Havanskog sindroma", za koji se veruje da je zahvatio oko 200 američkih zvaničnika i članova porodice širom sveta, u američkoj ambasadi u Berlinu.

Sindrom - skup bolesti koji uključuje migrene, mučninu, poremećaje pamćenja i vrtoglavicu - privukao je pažnju javnosti 2016. godine nakon što su se desetine diplomata u američkoj ambasadi u Havani na Kubi žalile na simptome.

Kao odgovor na izveštaj Špigla, berlinska policija saopštila je da od avgusta istražuje "navodni napad zvučnim oružjem na zaposlene u američkoj ambasadi", ali je odbila da pruži dodatne informacije.

Iz ambasade nije bilo neposrednih komentara.

U julu je Austrija saopštila da radi sa američkim vlastima kako bi se otkrilo mnoštvo sumnjivih slučajeva među američkim diplomatama u Beču.

Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije, rekao je u julu da ima oko 100 oficira CIA -e i članova porodice među oko 200 američkih zvaničnika i rođaka koji su patili od "havanskog sindroma".

Burns je primetio da je panel američke Nacionalne akademije nauka u decembru otkrio da je upotreba snopa "usmerene energije" verovatan uzrok.

Rekao je da postoji "vrlo velika mogućnost" da su simptomi namerno uzrokovani i da bi Rusija mogla biti odgovorna. Moskva je negirala umešanost.

Kurir.rs/ctwnews

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track