HAVANA SINDROM UZNEMIRIO I NEMCE: Policija počela da se bavi misterioznom bolešću koja kosi američke zvaničnike!
Foto: EPA/Clemens Bilan, Profimedia

drama

HAVANA SINDROM UZNEMIRIO I NEMCE: Policija počela da se bavi misterioznom bolešću koja kosi američke zvaničnike!

Planeta -

Nemačka policija istražuje nekoliko slučajeva misterioznog "Havanskog sindroma", za koji se veruje da je zahvatio oko 200 američkih zvaničnika i članova porodice širom sveta, u američkoj ambasadi u Berlinu.

Sindrom - skup bolesti koji uključuje migrene, mučninu, poremećaje pamćenja i vrtoglavicu - privukao je pažnju javnosti 2016. godine nakon što su se desetine diplomata u američkoj ambasadi u Havani na Kubi žalile na simptome.

Kao odgovor na izveštaj Špigla, berlinska policija saopštila je da od avgusta istražuje "navodni napad zvučnim oružjem na zaposlene u američkoj ambasadi", ali je odbila da pruži dodatne informacije.

Iz ambasade nije bilo neposrednih komentara.

U julu je Austrija saopštila da radi sa američkim vlastima kako bi se otkrilo mnoštvo sumnjivih slučajeva među američkim diplomatama u Beču.

Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije, rekao je u julu da ima oko 100 oficira CIA -e i članova porodice među oko 200 američkih zvaničnika i rođaka koji su patili od "havanskog sindroma".

Burns je primetio da je panel američke Nacionalne akademije nauka u decembru otkrio da je upotreba snopa "usmerene energije" verovatan uzrok.

Rekao je da postoji "vrlo velika mogućnost" da su simptomi namerno uzrokovani i da bi Rusija mogla biti odgovorna. Moskva je negirala umešanost.

Kurir.rs/ctwnews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track