PRVI SASTANAK DELEGACIJE SAD SA TALIBANIMA NAKON POVLAČENJA IZ AVGANISTANA TOKOM VIKENDA U DOHI? Vašington ima dva prioriteta
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

avganistan i amerika

PRVI SASTANAK DELEGACIJE SAD SA TALIBANIMA NAKON POVLAČENJA IZ AVGANISTANA TOKOM VIKENDA U DOHI? Vašington ima dva prioriteta

Planeta -

Delegacija SAD sastaće se tokom vikenda sa visokim predstavnicima talibana u Dohi, na njihovom prvom susretu licem u lice pošto je Vašington povukao svoje trupe iz Avganistana, objavio je Rojters pozivajući se na dva visoka funkcionera uprave.

Američka delegacija na visokom nivou biće sastavljana od zvaničnika Stejt departmenta, USAID i obaveštajne zajednice SAD, i treba da izvrši pritisak na talibane kako bi se obezbedio nastavak bezbednog izlaska američkih građana i drugih iz Avganistana i oslobodio kidnapovani američki državljanin Mark Freriks.

Drugi glavni prioritet biće da se talibani podsete na obećanje da neće dopustiti da Avganistan ponovno postane centar Al Kaidel i drugih ekstremista, ali i da ih prisile da poboljšaju pristup humanitarnoj pomoći, jer se ozbiljna humanitarna kriza nadvija nad Avganistanom.

Specijalni izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad, koji je godinama predvodio američki dijalog sa talibanima i bio ključna osoba u mirovnim pregovorima sa tom grupom, neće biti deo američke delegacije.

U američkom timu biće zamjenik posebnog predstavnika Stejt Departmenta Tom Vest, kao i najviša humanitarna funkcionerka USAID-a Sara Čarls. Na strani talibana, prisustvovaće vladini funkcioneri.

-Ovaj sastanak nastavak je pragmatičnih angažmana sa talibanima koje smo imali po pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, rekao je visoki funkcioner, koji je zahtevao da ostane anoniman.

-Ovaj sastanak ne bavi se priznavanjem ili davanjem legitimiteta. Ostajemo jasni da se legitimitet njihove vlade mora steći isključivo delovanjem. Oni moraju da postignu trajne rezultate, rekao je zvaničnik SAD.

Dva decenije duga okupacija Avganistana od strane Sjedinjenih Država kulminirala je užurbano organizovanim vazdušnim prevozom u avgustu kada je više od 124.000 civila, uključujući Amerikance, Avganistance i druge, evakuisano nakon što su talibani preuzeli vlast.

Iako su talibani obećali da će biti inkluzivniji negokada su vodili državu od 1996. do 2001. godine, Sjedinjene Države su više puta rekle da će suditi o novoj talibanskoj vladi na temelju njenih dela, a ne reči.

-Sigurno ćemo pritisnuti talibane da poštuju prava svih Avganistanaca, uključujući žene i devojke, te da formiraju inkluzivnu vladu uz široku podršku, rekao je američki zvaničnik.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track