Najnovije vesti

PEKING SAVETOVAO KANBERI: Napustite hladnoratovski mentalitet, ideološke predsrasude! Kinu posmatraje racionalno i objektivno
Foto: Shutterstock

Topa međudržavni savet

PEKING SAVETOVAO KANBERI: Napustite hladnoratovski mentalitet, ideološke predsrasude! Kinu posmatraje racionalno i objektivno

Planeta
16:17h

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian pozvao je vlast u Kanberi, pošto je bivši premijer Australije Toni Abot posetio Tajvan, što ukazuje da će ovo ostrvo Australija podržati protiv Pekinga, koji ga smatra delom svoje teritorije.

"Savetujemo pojedincima u Australiji da napuste hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude, poštuju osnovne činjenice, objektivno i racionalno posmatraju Kinu i kineski razvoj i prestanu da daju neodgovorne primedbe", naveo je Zhao.

Portparol ministarstva spoljnih poslova tvrdio je da se Abot grubo umešao u kineske unutrašnje poslove posetivši ostrvo i optužio ga da koristi svoje političke interese za podsticanje sukoba između Pekinga i Kanbere.

Zhao je opisao Abotove komentare svojim tajvanskim kolegama kao "smešne",

Svaki pokušaj da se promoviše „teorija kineske pretnje“, kao i kleveta kineskih poslova „veoma je nemoralan, krajnje neodgovoran i predodređen da bude nepopularan“.

Abot, koji je prošle nedelje posetio Tajvan, pozvao je nacije da budu spremne za sukob izazvan kineskom agresijom. Takođe je sugerisao da bi svaka eskalacija nad Tajvanom mogla podeliti svet na dva tabora, „demokratije nasuprot diktatorima“.

Bivši australijski premijer, koji je rođen u Londonu, a koji sada obavlja ulogu specijalnog izaslanika za pitanja domorodaca, rekao je da Kina približava svet sukobu angažujući se u sve agresivnijim aktivnostima u sivoj zoni.

Kurir.rs/RT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja