EVO ZAŠTO SE NAORUŽAVAJU Kim Džong Un održao govor na izložbi novog naoružanja: Ne govorimo o ratu ni sa kim, ali...
Foto: STR / AFP / Profimedia

severna koreja

EVO ZAŠTO SE NAORUŽAVAJU Kim Džong Un održao govor na izložbi novog naoružanja: Ne govorimo o ratu ni sa kim, ali...

Planeta -

Vođa Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je u utorak da je razvoj naoružanja u njegovoj zemlji odbrana od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država i vojnog jačanja Južne Koreje što destabilizuje poluostrvo, prenosi Rojters pozivajući se na državne medije.

Pjongjang jača svoju vojsku uzbog samoodbrane, a ne da bi započeo rat, rekao je Kim u govoru na vojnoj izložbi, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

0637653251, Kim Džong Un
foto: STR / AFP / Profimedia

Severnokorejski vođa govor je održao stojeći ispred velikog broja oružja, među kojima je i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-16, pokazuju fotografije objavljene u novinama vladajuće stranke Rodong Sinmun. Radi se o severnokorejskom najvećem ICBM-u, koji je prezentovan na vojnoj paradi u oktobru prošle godine, ali još nije testiran.

-Ne govorimo o ratu ni sa kim, već o sprečavanju i odvraćanju od rata kako bismo zaštitili nacionalni suverenitet, rekao je Kim.

0637654254, Kim Džong Un
foto: STR / AFP / Profimedia

Severna Koreja ubrzala je svoj raketni program, a analitičari tvrde da je započela i sa ekspanzijom svog glavnog nuklearnog reaktora, koji koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe.

Iako su SAD izrazile volju da održe diplomatske razgovore u bilo kom trenutku sa Severnom Korejom, Pjongjang je izrazio nezainteresiranost dok god Vašington bude nastavljao politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

0637654624, Severna Koreja
foto: STR / AFP / Profimedia

Tvrdnjama SAD-a da nema neprijateljskih osećaja prema Severnoj Koreji teško je da se poveruje kada se svedoči o njihovim “krivim procenama i akcijama”, rekao je Kim.

Dodao je i da “opasni” napori Južne Koreje prema vojnom jačanju “uništavaju vojnu ravnotežu korejskog poluostrva i povećavaju nestabilnosti i opasnost”.

Dve Koreje ubrzale su trku u naoružanju, testirajući napredne balističke rakete kratkog dometa i ostalu opremu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track