HEZBOLAH OPTUŽIO AMERIKANCE ZA USMERAVANJE ISTRAGE O EKSPLOZIJI U BEJRUTU: To je novo kršenje suvereniteta Libana!
Foto: EPA / IBRAHIM DIRANI

direktne optužbe

HEZBOLAH OPTUŽIO AMERIKANCE ZA USMERAVANJE ISTRAGE O EKSPLOZIJI U BEJRUTU: To je novo kršenje suvereniteta Libana!

Planeta -

Hezbolah je danas optužio SAD da se mešaju u istragu prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci ne bi li pokazale vezu libanske ekstremističke organizacije i njenih saveznika sa tim incidentom.

Poslanik Hasan Fadalah iz proiranskog šiitskog Hezbolaha je optužbom odgovorio na kritiku portparola Stejt departmenta Neda Prajsa u vreme kada je istraga privremeno suspendovana.

Fadalah je rekao da je izjava američkog zvaničnika "novo kršenje suvereniteta Libana" koje pokazuje "razmere mešanja u cilju da se kontroliše i usmerava istraga".

Optužba Hezbolaha je prva direknto uperena protiv Vašingtona i znak je eskalacije kampanje protiv 46-godišnjeg sudije Tarika Bitara. Organizacije za ljudska prava kažu da je cilj kampanje diskreditacija istrage.

Bejrut, Liban, eksplozija
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Istražni sudija Tarik Bitar je drugi sudija koji vodi istragu kako bi se utvrdilo šta je uzrok eksplozije gotovo tri hiljade tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata uskladištenog godinama u bejrutskoj luci.

Bitar se našao na udaru oštrih kritika političara u Libanu zbog onoga što oni označavaju politizovanom i pristrasnom istragom.

Lider Hezbolaha Nasralah pozvao je na smenu istražnog sudije, a portparol Stejt departmenta Prajs je kasno sinoć kritikovao tu izjavu i rekao da Vašington podržava nezavisnost sudstva u Libanu.

"Sudije moraju biti oslobođene pretnji i uvreda i od Hezbolaha. Mi već dugo jasno govorimo da terorizam i nelegalne aktivnosti Hezbolaha prete bezbednosti, stabilnosti i suverenitetu Libana", rekao je Prajs, optuživši Hezbolah da ga više brinu sopstveni interesi, te interesi njegovog zaštitnika Irana, nego interesi libanskog naroda.

Bejrut
foto: EPA

Fadalah je optuživo Vašington da nameće "diktate u cilju opstrukcije pravde i prikrivanja istine" protiv dela populacije koji SAD smatraju neprijateljem.

Bitar je izdao dve poternice protiv bivših vladinih zvaničnika, a Hezbolah i druge političke grupe su ga optužile da goni neke bivše zvaničnike povezane sa tom oragnizacijom.

Ni jedan zvaničnik Hezbolaha međutim do sada nije optužen u istrazi koja traje 14 meseci. Poziv Hezbolaha na smenu Bitara izazvao je krizu u novoobrazovanoj Vladi Libana.

Saveznici Hezbolaha u vladi su tražili hitnu akciju protiv sudije, što većina smatra mešanjem u sudske poslove.

Jedan ministar je zapretio uličnim protestima i ostavkama drugih ministara ako se ne povede akcija protiv Bitara. Kasnije danas će se održati sednica vlade, kako se očekuje.

U Libanu nema funkcionalne vlade više od jedne godine.

Nova vlada obrazovana je prošlog meseca u vreme kada Liban sve više tone u ekonomsku i energetsku krizu bez presedana.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / IBRAHIM DIRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track