Najnovije vesti

PUTIN: Ruske zalihe gasa su porasle! Povećali smo isporuke dok je Amerika smanjila Evropi zbog tražnje u Aziji!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

o energetskoj krizi

PUTIN: Ruske zalihe gasa su porasle! Povećali smo isporuke dok je Amerika smanjila Evropi zbog tražnje u Aziji!

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Kremlj ima "konstruktivne" odnose sa Vašingtonom i izrazio nadu da će zajednički interesi na kraju pomoći normalizaciji američko-ruskih odnosa.

Putin je na međunarodnom energetskom forumu u Moskvi rekao da je Rusija spremna da poveća snabdevanje prirodnim gasom kako bi pomogla smanjenju napetosti na evropskom energetskom tržištu, insistirajući da njegova zemlja želi da cene ostanu stabilne.

On je ljutito odbacio navode nekih evropskih stručnjaka i političara da Rusija obustavlja isporuke gasa i izaziva skok cena energenata i nazvao ih "politički motivisanim glasinama", ističući da su zalihe ruskog gasa porasle za 15 odsto ove godine.

On je napomenuo da su, iako je Rusija povećala isporuke, SAD smanjile isporuke tečnog prirodnog gasa u Evropu zbog velike potražnje u Aziji.

"Tvrdnje da Rusija koristi energiju kao političko oružje su čiste besmislice i zablude. Povećavamo zalihe onoliko koliko to traže naši partneri", rekao je on.

Putin je rekao da bi novoizgrađeni gasovod Severni tok 2 do Nemačke, koji zaobilazi Ukrajinu ispod Baltičkog mora, bio povoljniji za potrošače jer je 2.000 kilometara kraći od ukrajinske rute, što smanjuje cenu gasa.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja