Najnovije vesti

UBIJENE ALŽIRSKE DEMONSTRANTE POBACALI U SENU: Makron je za MASAKR u Parizu 1961. rekao da je zločin bez opravdanja!
Foto: EPA / Rafael Yaghobzadeh

pomen

UBIJENE ALŽIRSKE DEMONSTRANTE POBACALI U SENU: Makron je za MASAKR u Parizu 1961. rekao da je zločin bez opravdanja!

Planeta

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je kao "zločin koji se ne može opravdati" masakr alžirskih demonstranata u Parizu 1961. godine.

Na obeležavanju 60. godišnjice masakra na obali Sene, Makron je postao prvi predsednik Francuske koji je učestvovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariske policije na demonstracijama protiv francuske vladavine u Alžiru, tadašnjoj koloniji.

Makron je danas, dan uoči godišnjice masakra, rekao da su francuski policajci na tom mestu pucali bojevom municijom u demonstrante i da su tela nadjena u reci, navodi agencija Frans pres.

"Gotovo 12.000 Alžiraca je uhapšeno i prebačeno u centre za razvrstavanje na stadionu Kuberten i na drugim mestima. Uz mnoge ranjene, nekoliko desetina je ubijeno, a njihova tela bačena su u Senu. Mnoge porodice nikada nisu pronašle ostatke svojih najmilijih", kazao je Makron.

Emanuel Makron
foto: EPA / Rafael Yaghobzadeh

Policajci su se, prema rečima Makrona, "brutalno, nasilno, krvavo" obrušili na demonstrante koji su protestovali zbog zabrane Alžircima da izlaze iz domova posle 20.30.

Istoričari procenjuju da je najmanje nekoliko desetina, a možda i nekoliko stotina, poginulo tog 17. oktobra 1961. u Parizu. Ti dogadjaji su decenijama zataškavani u Francuskoj.

Alžir je stekao nezavisnost 1962. godine, posle osmogodišnjeg rata protiv Francuske.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun rekao je večeras da dogadjaji iz 1961. godine "otkrivaju užas strašnih zločina protiv čovečnosti koji će ostati urezani u kolektivno sećanje".

Kurir.rs / Beta, Foto:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja