SEVERNI TOK 2 SPREMAN ZA RAD: Prva linija napunjena gasom i osposobljena za transport, čeka se odobrenje Nemačke
Foto: EPA/ Clemens Bilan

dobra vest za evropu

SEVERNI TOK 2 SPREMAN ZA RAD: Prva linija napunjena gasom i osposobljena za transport, čeka se odobrenje Nemačke

Planeta -

Prva linija gasovoda Severni tok 2 napunjena je tehničkim plinom i osposobljena za transport, objavila je kompanija koja će upravljati isporukama ruskog gasa u energetskom krizom uzdrmanu Evropu.

U gasovod je upumpano oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa, potrebnog za održavanje pritiska koji sada iznosi 103 bara, saopštio je danas operater projekta Nord Stream 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj.

"Pritisak je dovoljan za budući transport gasa", navodi se u saopštenju i dodaje da su u toku pripreme za puštanje u rad druge linije.

Gasovod sada čeka dozvolu nemačkih regulatora, a postupak njenog izdavanja mogao bi da potraje i nekoliko meseci, napominje Rojters.

Danska energetska agencija je 4. oktobra saopštila da je Nord Strim 2 AG, operater gasovoda Severni tok 2, ispunio sve uslove za puštanje u rad Severnog toka 2.

Ruski proizvođač gasa Gasprom rekao je ranije da bi ove godine gasovodom Severni tok 2 moglo biti isporučeno 5,6 milijardi kubnih metara gasa.

Severni tok 2 trebalo bi da udvostruči dve ruske isporuke u Evropu na 110 milijardi kubnih metara, a finansirali su ga ruski Gasprom i njegovi partneri austrijski OMV, francuski ENGIE, britanski Šel, nemački Uniper i Vinteršal Dea.

SAD mu se usprotivio, tvrdeći da će povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa. Završni radovi su se otegli pa se Evropa ove jeseni suočila sa nestašicom gasa zbog velike potražnje ekonomije koje se oporavlja od koronakrize.

Cene gasa naglo su porasle, a Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i pojedini političari u Evropskom parlamentu optužili su Rusiju da nije uložila dovoljno napora kako bi povećala isporuke u Evropu.

Moskva pak odbacuje te tvrdnje i poručuje da bi Severni tok mogao da ublaži pritisak na evropsko tržište gasa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track